1 mei 2021

#31 RAMADAN aflevering met Imaani (9 jr) & Inaaya (7 jr) -je karakter verbeteren tijdens de Ramadan?

In deze aflevering ga ik met Imaani van 9 jaar en Inaaya en 7 jaar in gesprek over het thema Ramadan. Ze leggen tot in de puntjes uit wat De Ramadan inhoudt en hoe zij dat ervaren. Ze vertellen ook over hun lievelingsgerechten, die zij net ontdekt hebben. Ga jij ook luisteren?
1 mei 2021

#31 RAMADAN aflevering met Imaani (9 jr) & Inaaya (7 jr) -je karakter verbeteren tijdens de Ramadan?

In deze aflevering ga ik met Imaani van 9 jaar en Inaaya en 7 jaar in gesprek over het thema Ramadan. Ze leggen tot in de puntjes uit wat De Ramadan inhoudt en hoe zij dat ervaren. Ze vertellen ook over hun lievelingsgerechten, die zij net ontdekt hebben. Ga jij ook luisteren?
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.
[Warsha]Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Hallo lieve mensen, vandaag heb ik twee hele leuke meisjes in de podcast show. Want we gaan het hebben over het thema Ramadan. En deze twee leuke meisjes zijn Imaani en Inaaya. En vandaag gaan ze iets vertellen over de Ramadan. Maar allereerst gaan ze zich even voorstellen. Imaani.

[Imaani]Hallo, ik ben Imaani en ik ben negen jaar oud. En ik zit in groep 6.

[Warsha]Mooi. En jij, Inaaia.

[Inaaya]Hallo, ik ben Inaaia en ik ben zeven jaar en ik zit in groep 4.

[Warsha]Wat leuk. Hey, en hebben jullie er zin in?

[Imaani en Inaaya]Ja.

[Warsha]Goed zo. Nou, we gaan het vandaag hebben over de Ramadan. Jullie doen al enkele jaren mee.

[Imaani en Inaaya]Dat klopt.

[Warsha]Daar gaan we het gewoon gezellig over hebben om te kijken van, nou hoe gaat dat en hoe is dat voor jullie? Maar allereerst, wat doen wij tijdens de ramadan? Wat doen jullie tijdens de ramadan?

[Imaani]Wat wij doen is, we zijn aan het vasten, dus we mogen niks eten en niks drinken. Ja en we proberen onze karakter ook daarin te verbeteren. En als wij vasten dan voelen we ook wat de arme kinderen voelen als ze geen eten hebben. En daardoor leren we eten te waarderen.

[Warsha]Ja, mooie gedachte. En voor jou Inaaya? Hoe is het voor jou om mee te doen aan de ramadan?

[Inaaya]Ik ben een beetje nieuw. Want de vorige keer deed ik een halve dag mee en nu doe ik de hele dag mee.

[Warsha]Hoe vind je dat om nu de hele dag mee te doen? Is dat zwaar? Vind je het moeilijk?

[Inaaya]Het is zwaar.

[Warsha]Oké. Nou ja. Het is natuurlijk heel moeilijk om over eten te praten. Ik ga jullie die vraag toch stellen. Hoe is het? Of wat eten jullie eigenlijk tijdens de Ramadan? Als jullie gaan ontvasten?

[Inaaya]Nou, soms eten we, gisteren nog pasta met gesmolten kaas erdoorheen.

[Warsha]Lekker!

[Inaaya]En kapsalon. Maar we eten meestal gewoon ja, eigenlijk, er is geen dag gemist als we Ramadan doen, dat we vlees hebben gegeten.

[Warsha]Ja, dat is wel lekker vlees eten elke dag. Mooi. Oké, hebben jullie favoriete gerechten?

[Inaaya]Ja, eergister ben ik pas mijn nieuwe favoriete gerecht tegengekomen. En dat is de kapsalon van mijn moeder.

[Warsha]Een kapsalon is ook heel lekker.

[Imaani]En ik ben gisteren achtergekomen dat ik een gesmolten kaas met pasta heel lekker vind.

[Warsha]Oké, ja. Mooi hoor. Hoe lang duurt de ramadan eigenlijk?

[Imaani]Ik denk een halve of een hele maand.

[Warsha]Een hele maand hè?

[Imaani]Een hele maand ja. 29 of 30 dagen.

[Warsha]Weet je ook hoe dat bepaald wordt?

[Imaani]Ja. Dat komt door de zon en de maankalender. Ja, de maankalender inderdaad.

[Inaaya]Dan zie je of het een hele maan is.

[Warsha]Of een volle maan. Toch? Ja. Zeg ik dat goed?

[Inaaya]Ja, en je kan pas weten wanneer de ramadan begint, nou wij doen het zo als we met onze eigen ogen hebben gezien dat de maan echt een heel duns pleetje is.

[Warsha]Oh ja, ja. Jullie gaan ook naar school nu. Jullie vasten. Hoe is dat als je dan pauze hebt? Als er dan andere kinderen zijn die aan het eten zijn om jullie heen?

[Inaaya]Klein beetje zwaar, maar we moeten het volhouden.

[Imaani]Ik heb het eigenlijk best makkelijk, want ik kan gewoon naar eten en zo kijken. En hoe mensen eten en zo, maar ik krijg zelf niet zo vaak honger. Ja, honger. Dus voor mij is het best makkelijk.

[Warsha]Zijn er ook kinderen die dan ook een beetje vervelend kunnen doen? Of zijn ze juist heel erg, begrijpen ze ook eigenlijk waarom jullie vast?

[Imaani]Ze zijn gewoon normaal.

[Warsha]Ja, nou dat is wel mooi toch? Voor jou Inaaya?

[Inaaya]Het is eigenlijk ook wel een beetje mooi. Maar bij sommige mensen zie ik het niet echt zo veel, en bij sommige mensen zie ik het wel, dat het gebeurt “Haha, je hebt geen eten bij je.”

[Warsha]Echt?

[Inaaya]En bij sommigen niet.

[Warsha]Hoe reageer je daar dan op, Inaaya?

[Inaaya]Nou, gewoon.

[Warsha]Of laat je het gaan?

[Inaaya]Ik laat ook een klein beetje gaan.

[Warsha]Oké, Ja, dat is het makkelijkste wat je kunt doen, denk ik. Toch?

[Imaani en Inaaya]Ja.

[Warsha]Hoe is het ontvasten voor jullie? Jullie vasten de hele dag, maar als de zon ondergaat, dan mogen jullie ontvasten. Hoe ziet de dag dan, of die ziet de avond er dan voor jullie uit? Hoe begint dat?

[Inaaya]Nou, het is een klein beetje als de ochtend.

[Warsha]Oké, vertel.

[Inaaya]Nou, in de ochtend mogen we niet meer zoveel, mogen we bijna altijd eten, behalve bij de ramadan. En als we mogen eten in de avond voelt het een klein beetje als de middag en zo.

[Warsha]En jij Imani, kun jij nog iets aanvullen? Hoe dat er uitziet?

[Imaani]Voor mij ziet het eigenlijk ook gewoon gezellig. Het is gewoon echt fijn om dan weer gewoon echt te eten. Maar je gaat wel sneller vol raken omdat je de hele dag niks hebt gegeten.

[Warsha]Ja, omdat je dan ook meer gaat eten, meer honger hebt en dat je ook heel veel in een keer wil eten. Want hoe start je dan? Is het dan met een gebed, denk ik? Hoe ziet dat eruit jullie? Het ontvasten? Dat doe je met mama en papa en met broertjes en zusjes?

[Imaani]Meestal gaan we eerst het ontvasten doen. En daarna iets hebben gegeten, meestal beginnen we eerst met een dadel te eten en dan is ons vasten ontvast. Een paar minuutjes later gaan we het gebed lezen. Hier is de mannen en de vrouw lezen beneden, de mannen boven. En dan gaan we weer verder eten als iedereen terug is.

[Warsha]Oké, mooi! Is er een reden dat mannen en vrouwen apart vast hebben? Heb je een idee, Imaani?

[Imaani]apart vasten?

[Warsha] Ik bedoel apart het gebed doen, excuses.

[Imaani]Ik weet het niet zeker, maar mijn vader heeft aan mij verteld. Want ik vroeg ook die vraag aan mijn vader. Mijn vader antwoordde dat je een man bijvoorbeeld afgeleid kan worden door een vrouw en dan gaat die afgeleid worden in zijn gebed.

[Warsha]Oh ja, mooie uitleg van papa. Wat vond je daar zelf van? Was dat ook duidelijk voor je?

[Imaani]Dat was ook heel duidelijk voor me. En ik vind dat mijn vader hele mooie verhalen kan vertellen.

[Inaaya]En ook hele leuke.

[Warsha]Oké. Is het leuk om mee te doen aan een ramadan? Jullie doen het nu al een paar jaar?

[Imaani]Ja. Ik vind het eigenlijk wel leuk.

[Warsha]Ik doe het, ja, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe. Maar ik vind het gewoon ook leuk om mee te doen aan de Ramadan.

[Warsha]En jij voor jou Inaaya?

[Inaaya]Nou, ik vind het ook een klein beetje zwaar om mee te doen aan de Ramadan.

[Warsha]Ja, is het ook hè? Maar wel mooi dat jullie het doen. Jullie doen het voor een reden, toch Imaani? Kan je daar iets meer over vertellen?

[Imaani]Ik doe het omdat ik het fijn vind om dingen, wat volgens de islam ook moet gebeuren. Ik vind dat gewoon leuk om zo te doen.

[Warsha]Mooi. Dan komen we bij de laatste vraag, waarom doe je mee? Dat heb je al net een beetje verteld. Zijn er nog andere dingen die jullie erover willen vertellen? Wat we moeten weten? Kan eigenlijk iedereen meedoen aan Ramadan, denken jullie?

[Imaani]Als iemand wilt meedoen aan de Ramadan, mag dat gewoon. Het is verplicht voor de moslims om aan de Ramadan mee te doen als je ongeveer op de 12 jaar bent.

[Warsha]Nou, mooi. Dus als je twaalf jaar bent dan…

[Imaani]Is het verplicht.

[Warsha]En waarom vanaf twaalf jaar? Weet je dat ook?

[Imaani]Ja, dan ben je al groot en dan moet je het echt gaan doen. Maar er zijn uitzonderingen. Als je echt bijvoorbeeld heel ziek bent of je leven hangt er vanaf bijvoorbeeld.

[Warsha]Ja dan is het anders?

[Imaani]Ja.

[Warsha]Nou ik vond het een mooi interview. Ik heb ook weer nieuwe dingen van jullie geleerd. Dus dank jullie wel.

[Imaani en Inaaya]Alstublieft.

[Warsha]Vonden jullie het een beetje leuk?

[Imaani en Inaaya]Ja, ik vond het leuk.

[Warsha]Nou goed, dank jullie wel. En wie weet tot een andere keer. Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Ook kun je mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Het is ook lief als je een bericht zou kunnen achterlaten op iTunes of dat je mij 5 sterren geeft.

Luisteren kan ook via de volgende kanalen