24 april 2021

#30 RAMADAN aflevering met Maymoena (8jr) en Daaniya (13jr) – over waarom zij vasten

In aflevering 30 ga ik met Maymoena (8 jr) en Daaniya (13 jr) in gesprek over, waarom zij meedoen aan de Ramadan, wat dit betekent voor hun en waarom het belangrijk is.
24 april 2021

#30 RAMADAN aflevering met Maymoena (8jr) en Daaniya (13jr) – over waarom zij vasten

In aflevering 30 ga ik met Maymoena (8 jr) en Daaniya (13 jr) in gesprek over, waarom zij meedoen aan de Ramadan, wat dit betekent voor hun en waarom het belangrijk is.
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.
Welkom lieve mensen, vandaag heb ik twee hele leuke meisjes in de podcast. Namelijk Daaniya en Maymoena. We gaan het hebben over de Ramadan. Dus dit wordt een hele interessante leuke Ramadan podcast aflevering. Welkom meisjes. Hebben jullie er zin in?

[Maymoena en Daaniya]Ja.

[Warsha]Mooi. Daaniya, wil jij je eerst voorstellen?

[Daaniya]Ik ben Daaniya, ik ben dertien jaar en ik zit in de tweede klas van het Signus.

[Warsha]Mooi. En jij Maymoena?

[Maymoena]Ik ben Maymoena, ik ben acht en een half jaar. Ik zit in groep 5 op de brink.

[Warsha]Oké, leuk, leuk. Leuk om jullie in een podcast show te hebben. Nou, deze maand is de Ramadan begonnen. En jullie doen ook mee. En ik ben benieuwd hoe jullie dat doen. Wat de ramadan is, wat dat voor jullie betekent. Dus ik ga jullie een paar vragen stellen. Allereerst, wat is de ramadan? Wie gaat dat vertellen?

[Maymoena]De Ramadan is eigenlijk, je gaat vroeg opstaan om kwart over vier ofzo. Dan ga je heel vroeg opstaan, dan ga je eten. De ontbijt en je fruit, dan ga je ongeveer eigenlijk wat je, de fruit en het ontbijt ga je eten. Je gaat dan en je gaat bidden. En de Ramadan is ook als je dan ga je weer slapen en dan ga je vasten, dan ben je aan het vasten. Je doet het eigenlijk om dichterbij te komen bij God, Allah. Om naar Jannah te gaan, naar de hemel.

[Warsha]Mooi, mooie uitleg. Daaniya, heb jij een aanvulling?

[Daaniya]Ja, eigenlijk, ja. De Ramadan is eigenlijk gewoon een maand voor de moslims waarin ze gaan vasten.

[Maymoena]De negende maand trouwens.

[Daaniya]Ja, de negende maand. Waarin we gaan vasten om tot bezinning te komen en meer over onze geloof te leren.

[Warsha]Mooi. Want hoe lang vast jij al, Daaniya? En hoe doe je dat? Vast jij elke dag of een paar dagen in de week?

[Daaniya]Ik vast gewoon elke dag.

[Warsha]Mooi. En jij, Maymoena?

[Maymoena]Ik vast alleen in het weekend en ik vast alleen in het weekend en in de vakantie.

[Warsha]Mooi, ja volgende maand begint de vakantie.

[Maymoena]Alleen ik ga niet elke dag vast in de vakantie want dan heb ik ook zwemles.

[Warsha]Oh ja, ja. Dus dan doe je een paar dagen en dan verdeel je dat zo. Oké, jullie zijn dus aan het vasten en aan de avond gaan jullie dus eten. Dat heet het ontvasten. Hoe gaat dat en hoe ziet dat eruit?

[Maymoena]Het is eigenlijk, je gaat je avond eten eten en dan ga je allemaal lekkere dingen eten omdat je wat verdient hebt. Omdat je hebt gevast dat je dan ook wat lekkere dingen mag eten.

[Warsha]Dat wordt mooi verteld.

[Maymoena]Dat doen wij.

[Warsha]Hoe doe jij dat, Daaniya?

[Daaniya]We gaan een uurtje of zo voor het ontvasten gaan we beginnen met eten maken. Dat wordt allemaal op tafel gezet. Dan moet je wachten. Dan moet je naar het eten kijken.

[Warsha]Het eten kijkt naar jou.

[Daaniya]Ja, precies. Dan kan je lekker eten. We beginnen met een dadel en een beetje water. En dan kan je gewoon, eten.

[Warsha]En voordat je gaat eten, dus 20 minuten ervoor ongeveer, moet je ook eerst Koran lezen en een dua doen.

[Warsha]Ja, en hoe vertalen we dat naar het Nederlands, een dua? Voor de luisteraars die dat niet kennen?

[Daaniya]Een soort gebedje.

[Warsha]Ja, een gebed. Oké, mooi.

[Maymoena]Met dat dus, gewoon je vraagt dingen aan God, net als andere mensen doen. Ze vragen dan dingen van, laat me een goed mens zijn bijvoorbeeld.

[Daaniya]Om vergiffenis en..,

[Maymoena]op het rechte pad geleidt te worden. Dat je niet afwijkt.

[Daaniya]Dat je vasten wordt geaccepteerd.

[Maymoena]En dat je goed Salaah leest en Koran. Dat meer.

[Warsha]Mooi. Oké. Dan gaan jullie heel veel eten, heel veel lekkere dingen eten. Dan gaan jullie slapen. Hoe is dat voor jullie in de nacht? Want dan sta je ook weer op voordat de zon opkomt.

[Daaniya]Bij mij in de nacht wakker worden gaat het wel gewoon makkelijk. Maar dan eten, daar heb je helemaal geen zin in, om te eten. En dan moet je wel iets in je mond stoppen. En dan is het vaak veel fijner om iets frissers te eten. En niet iets wat vettig is.

[Warsha]Ja, waar kunnen we aan denken aan iets fris?

[Daaniya]Smoothie, fruit, cruslie, cornflakes, zoiets. Brood.

[Maymoena]Ja, brood. Wij eten echt meer. Het is best moeilijk om om te staan bij ons. We hebben ook school en zo. En dan is het ook wat moeilijker om op te staan. Want we moeten al wat vroeger opstaan. Doordat de klok gedraaid is. Maar we eten meestal gewoon, ik eet één en een halve boterham, een banaantje, melk. En dan heel veel water drinken.

[Daaniya]Heel veel water. Anders ga je heel veel dorst krijgen.

[Warsha]Ja, want hoe gaan jullie om met honger de dag door?

[Daaniya]Ik heb misschien een of twee keer echt honger dat mijn ma gaat knorren. En, ja, dan moet je gewoon loslaten. Ik kan er niks aan doen.

[Maymoena]Soms zegt ze ook, als je aan het vasten bent, dan zegt Dania, soms ook, je moet lucht happen.

[Warsha]Ah, dat is wel een goede denk gedachten.

[Maymoena]En ik heb een tip voor je als je aan het vasten bent. Je moet niet naar mensen kijken die niet aan het vasten zijn. Niet kijken hoe ze eten en drinken. Gewoon naar wat anders kijken.

[Warsha]Ja, want zien jullie dat dan vaak? Mensen om je heen die dan aan het eten of aan het drinken zijn?

[Daaniya]Ja, als ik op school ben dan zie ik wel mensen in de pauze eten. En ja, dan denk je vaak wel van, ja, wauw, dat wil ik ook wel maar. Maar dan moet je gewoon niet eten.

[Warsha]En voor jou, hoe is dat Maymoena?

[Maymoena]Het is wel gewoon… Ik ga er wel goed mee om, volgens mij.

[Warsha]Ja? Mooi.

[Maymoena]Alleen dan, als ik nog aan het vasten ben en mijn zusje bijvoorbeeld, die vast ook soms, dan gaat ze wel eten, dan krijg ik ook wel een beetje honger. Maar ik kan er wel goed mee omgaan.

[Warsha]Mooi, oké. Eerder, toen we de vragen aan het bedenken, maar eigelijk jullie hadden het ook over sporten en gym. Gym is natuurlijk bij jou Maymoena, als je op school bent. Hoe gaat dat?

[Maymoena]Ik heb vandaag ook gym gehad, maar ik was niet aan het vasten. Maar als ik dan zou gaan sporten dan is het best wel zwaar want je krijgt best wel dorst. Ik heb wel een klasgenootje die was aan het vasten, ze is tien jaar, ze zit in groep 5. En zij vast gewoon tijdens de gym. En dan ziet ze ook mensen eten, maar ze krijgt geen honger. Ze rent, we hebben dan ook als we buiten spelen een car en dan gaat ze rennen, maar ze krijgt nog steeds geen dorst.

[Warsha]Nee, oké.

[Maymoena]Dus dat vind ik wel heel knap.

[Warsha] Ja, dat houdt ze heel goed vol. En jij, Daaniya, hoe is dat voor jou?

[Daaniya]Ik heb overmorgen sportdag. Dat is wel een beetje pittig, maar ik denk dat ik gewoon ga vasten. En als ik niet meer kan, ga ik gewoon zitten.

[Maymoena]Sportweek.

[Daaniya]Nee, sportdag.

[Warsha]Ja, dit is natuurlijk een punt wat volgens mij wel door veel mensen wordt benoemd. Mag je ook geen slokje water drinken?

[Daaniya]Nee, ook geen slokje. Niet een klein slokje. Nee, ook geen kauwgom. Nee. Ook niet sticken hoor.

[Maymoena]Ook als slik je het niet in, nog steeds geen kauwgom.

[Warsha]Nee, precies. Oké. Is het leuker om alleen te vasten of juist met meerdere familieleden?

[Maymoena]Ik denk toch met meerdere, want dan is het wat makkelijker omdat je ziet niet, zodat je niet veel mensen ziet eten. Dan wordt het ook wat makkelijker voor je.

[Warsha]Ja. En voor jou, Dania?

[Daaniya]Ik denk dat het leuker is om met meerdere mensen te vasten. Want als je Iftari gaat doen, als je gaat ontvasten, is het heel saai om alleen aan de tafel te zitten en gaan eten. Terwijl als je gewoon met nichtjes, zusjes, broers gaat, dan is het veel gezelliger. En dat is ook het leuke eigenlijk aan het vasten. Met familie ontvasten.

[Warsha]Ja, mooi. Waarom doen jullie eigenlijk mee? Natuurlijk, jullie hebben het eigenlijk al in het begin een beetje verteld. Maar waarom doe jij eigenlijk mee, Maymoena?

[Maymoena]Ik doe eigenlijk mee ook voor de leukheid, want ik ben nog niet verplicht. Maar eigenlijk is het ook wel belangrijk, want dan kan je dichterbij, Allah, God komen. En dan kan je makkelijk naar de hemel komen. De hemel is eigenlijk meer, als je aan iets denkt, dan krijg je meteen dat ding waar je aan denkt.

[Warsha]Ja, mooi. Ik vind het mooi hoe jullie dat uitleggen en de gedachten daarachter. Hoe is dat voor jou, Daaniya?

[Daaniya] Ja, hetzelfde.

[Warsha]Oké. Dit is een mooie vraag voor jou, Maymoena, die bedachte. Vind je het stoer om te vasten?

[Maymoena]Ja, nu ik best jong ben en nog niet verplicht ben, vind ik het wel stoer. Maar als ik wat ouder ben dan is het wel gewoon.

[Warsha]Ja, dan wen je er aan. Ja, nu is het inderdaad heel stoer en dapper.

[Maymoena]Toen ik 7 was, had ik ook al gevast.

[Warsha]Ja, het is natuurlijk niet niks hè. De hele dag niet eten, niet kunnen drinken.

[Maymoena]Maar daarom moet je ook heel goed eten als je dan gaat vasten.

[Warsha]Wat eten jullie eigenlijk? Dat ben ik wel benieuwd naar. Ik hou heel erg van eten. Wat zijn jullie specialiteiten? Jullie zeggen jullie eten lekkere dingen. Vertel jij eens Maymoana.

[Maymoena]Ik eet gewoon vaak een banaantje. Anderhalve boterham wat ik al zei, en melk. En soms als we nog tijd over hebben, nog wat lekkers. Want dat moet je niet vergeten.

[Warsha]Ja, ja. En is dat vaak iets zoets? Is dat van ijs of toetsje?

[Maymoena]Het is gewoon meer iets chocola’s bij chocola. En ik drink ook nog een glaasje melk, want dat doe ik altijd in de ochtend bij het ontbijt.

[Warsha]Oké, en voor jou Daaniya?

[Maymoena en Daaniya]Ja, in de ochtend eet ik vaak cruslie, cornflakes, yoghurt of zoiets. En met een banaantje en thee en dan heel veel water. En in de avond dan is er altijd iets anders. Altijd. Een burger of zo.

[Warsha]Lekker!

[Daaniya]Kan ook gewoon rijst zijn met iets anders. Groenten. En ja, altijd wat anders. Het is altijd lekker.

[Warsha]Ja, lekker!

[Maymoena]Ik drink ook altijd heel veel. Ik drink ook altijd heel veel water. Ja. Want mijn buik moet dan wel heel vol zitten. Want als je dan niet je buik vol zit, dan heb je wel een beetje een probleem.

[Warsha]Nou, eerder ging het ook over het slapen en zo. Hebben jullie ook daardoor korte nachten of slapen jullie dan weer bij?

[Daaniya]Ja, mijn slaapritme is wel een beetje verstoord. Maar als je gewoon vroeg naar bed gaat en in de nacht een uurtje maar wakker blijft, dan komt het wel goed.

[Maymoena]Ik kan dan wel wat korter slapen, maar dan moet ik er een beetje aan wennen. Maar dan wordt het wel een beetje normaal als ik dan al een paar keer heb gevast.

[Warsha]Ja, want op zich gaat de dagen best snel voorbij. We zitten nu al in de tweede week van Ramadan als ik het goed heb.

[Maymoena en Daaniya]Ja.

[Warsha]Dus vorige week zijn jullie gestart. Tenminste de weekend voor jou en voor jou dan wel de eerste dag denk ik.

[Maymoena]Ja en ik heb ook een soort van kleurplaat gekregen op Koranschool. Een school waar je leert Koran. En daar hadden we dan een kleurplaat en daar kon je dan dagen inkleuren. voor de ramadan zodat je..,

[Warsha]Kan aftellen.

[Maymoena]Ja, maar daar is het niet per se voor bedoeld, maar dat doen ik en mijn zusje wel.

[Warsha]Leuk, leuk. Oké, willen jullie nog iets verder delen? Want ik heb nu al heel veel geleerd.

[Maymoena]Na de ramadan is er een soort van feest.

[Daaniya]Suikerfeest.

[Maymoena]Ja, waar je dan weer heel veel mag eten. We eten daar heel veel zoetigheid en lekkere dingen. Normaal gaan we ook op bezoek bij mensen, maar dat kan nu niet door corona.

[Warsha]Ja, hoe vind je dat, Maymoena?

[Maymoena]Ik vind dat niet zo leuk, maar ik vind het wel leuk dat we wel cadeautjes krijgen.

[Warsha]Dat is altijd leuk, aan cadeautjes te krijgen.

[Daaniya]Suikerfeest is een beetje kerst. Wij vieren geen kerst, maar wij vieren wel suikerfeest. En ook offerfeest. Om dat een beetje op te vullen.

[Maymoena]En we mogen van onze moeder vijf dingetjes kiezen, die mogen we dan opschrijven op een blaadje wat we dan mogen.

[Warsha]Op je verlanglijstje? Ja. Oeh, leuk. En hebben jullie die al gemaakt dit jaar?

[Maymoena]Nee, nog niet.

[Warsha]Nog niet?

[Maymoena en Daaniya]Nee.

[Warsha]Hebben jullie al ideeën? Als jullie moeders deze aflevering horen?

[Daaniya]Nee, ik krijg vaak gewoon heel veel geld van elke familielid een beetje. En dat is het wel een beetje.

[Warsha]Ja, dat is meer voor jou makkelijk.

[Maymoena]Ik krijg ook wel geld van andere familieleden. En ik krijg ook gewoon groetjes met, Eid Mubarak, dat betekent, Suikerfeest kan je ook Eid noemen. En dan Eid Mubarak, net als Ramadan Mubarak. Als de Ramadan begint kan je zeggen Ramadan Mubarak. En ook Eid Mubarak als Suikerfeest begint.

[Warsha]Ja, mooi. Nou, ik heb wel heel veel geleerd over de aflevering. En over wat jullie verteld hebben. Dus dank jullie wel voor deze mooie aflevering. En, jullie mooie antwoorden.

[Daaniya]Ja, dat is heel leuk om in de podcast te zijn.

[Warsha]Ja. Nou, fijn. Dank jullie wel. Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Ook kun je mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Het is ook lief als je een bericht zou kunnen achterlaten op iTunes of dat je mij 5 sterren geeft.

Luisteren kan ook via de volgende kanalen