Kindbehartiger
Jij gaat scheiden van je partner en wilt alles goed regelen, maar jullie kind heeft een andere positie. Jullie kind kan niet scheiden van een ouder en blijft als het ware 50% de ene ouder en 50% de andere ouder. Hij of zij blijft met jullie allebei verbonden en moet daar een weg in zien te vinden.
Kinderen voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor de scheiding. Ze kunnen op hun tenen gaan lopen, of zich juist in hun schulp terugtrekken.
Waarschijnlijk heb je als ouder in deze situatie veel aan je hoofd en is het soms moeilijk om met volledige aandacht bij jullie kind te zijn en hem of haar te begeleiden, terwijl je dat wel zou willen. De Kindbehartiger kan je daarbij helpen.
Als geregistreerd Kindbehartiger ondersteun ik kinderen en hun ouders in een scheidingssituatie. De regie van de ondersteuning wordt gevoerd vanuit de positie van het kind en er wordt ingezet op het ouderschap dat blijft. Scheiden en het kind centraal, is hierbij het uitgangspunt. Er wordt waar nodig samengewerkt met andere professionals, zoals mediators, advocaten, scheidingscoaches, kindertherapeuten, Jeugdbescherming en/of ander betrokken organisaties.
Kinderen voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor de scheiding. Ze kunnen op hun tenen gaan lopen, of zich juist in hun schulp terugtrekken.
Waarschijnlijk heb je als ouder in deze situatie veel aan je hoofd en is het soms moeilijk om met volledige aandacht bij jullie kind te zijn en hem of haar te begeleiden, terwijl je dat wel zou willen. Als Kindbehartiger kan ik daarbij helpen.




“Mijn dochter vindt Warsha ook super lief en ze kan haar alles vertellen wat ze mij niet durft te vertellen."
Herken je dat…
- Kinderen hebben in een scheidingssituatie een andere positie. Zij kunnen niet scheiden van een ouder. Zij blijven 50% de ene ouder en 50% de andere ouder.
- Als ouder wil je het beste voor je kinderen. Je wilt voorkomen dat zij last krijgen van de scheiding en vooral wil je graag dat zij onbezorgd kunnen opgroeien. Een Kindbehartiger is er als belangenbehartiger voor kinderen in een scheidingssituatie, ongeacht de leeftijd. Therapie of behandeling is niet altijd (direct) nodig.
- De Kindbehartiger is er om de beleving en wensen van kinderen helder te krijgen. Om vanuit hun positie (samen met het kind, als het kind dit prettig vindt) een vertaalslag te maken naar ouders, verzorgers, andere betrokkenen en waar nodig richting het juridisch speelveld door middel van een verslag met advies.
- Een Kindbehartiger is een professional die kinderen van gescheiden ouders ondersteunt. De Kindbehartiger staat naast het kind en helpt hem om zijn wensen en behoeften te verwoorden. Dat geeft kinderen vertrouwen dat hun plek er toe doet. Ook biedt een Kindbehartiger kinderen een luisterend oor, legt uit wat er tijdens een scheiding gebeurt en beantwoordt vragen die bij kinderen leven.
“Ze kijkt echt naar het kind en wat het kind nodig heeft om helemaal zichzelf te zijn.”
Wanneer?
Er zijn verschillende momenten waarop wij kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

wanneer net is besloten om uit elkaar te gaan, hierbij ondersteuning nodig is voor de kinderen en/of de boodschap nog verteld moet worden aan de kinderen.
Wanneer ouders al een tijdje uit elkaar zijn, maar zich (opnieuw) problemen voordoen. Bij vraagstukken die raken aan kinderen in een scheidingssituatie kunnen wij meedenken.
Wanneer ouders een juridische procedure willen starten. De positie van kinderen verdient hierbij ook een plek. Het is belangrijk dat aandacht wordt besteed aan de beleving en wensen van ieder kind en dat inzicht wordt geboden in wat er achter deze beleving schuilgaat. Zodat deze kan worden meegenomen richting de toekomst.
Wanneer het contact met een ouder, die door de scheiding uit beeld is geraakt, opgebouwd moet worden. Voor juridische vraagstukken en advies rondom de scheiding en de kinderen.
"Warsha is lief, ik voelde me volledig bij me op haar gemak."
Kindbehartiger
Kosten
Steeds meer mensen maken de keuze om zelf te betalen voor ondersteuning.
Er wordt gewerkt volgens een uurtarief van 85 euro excl. BTW – er wordt een traject op maat gemaakt. Er is geen sprake van een wachtlijst. Na het eerste oriënterende gesprek zullen samen op maat gemaakte afspraken worden gemaakt.
Is dit lastig voor je? Wanneer het financieel een uitdaging is om deze kosten te dragen: Neem vrijblijvend contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek welke opties er zijn!
Samen komen we er wel uit.
Toestemming ouders
Voor de ondersteuning van minderjarigen is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s) en/of het kind. Dit werkt als volgt:
- Kind 0-12 jaar: toestemming nodig van gezaghebbende ouder(s)
- Kind 12-16 jaar: toestemming nodig van het kind en de gezaghebbende ouder(s)
- Kind 16-18 jaar: toestemming nodig van het kind
Veelgestelde vragen
Via de website van kindbehartiger kun je meer lezen over het inzetten van een kindbehartiger.
Kindbehartiger
Deskundigheid
De kwaliteit van de Kindbehartiger wordt bewaakt via de Stichting Kwaliteit Kindbehartiger. Kindervreugde is aangesloten bij de landelijke Beroepsorganisatie Kindbehartiger en geregistreerd bij de Stichting Kwaliteit Kindbehartiger.