16 september 2020

#26 Aaliyah (16 jr) – passie voor zingen (zingt live) en vertelt over haar werk als fotograaf

In aflevering #3 heb ik met Aaliyah en haar zusje Sana destijds een podcastaflevering opgenomen. Inmiddels is Aaliyah een jaartje ouder en heb ik opnieuw (dit keer in het echt) een aflevering opgenomen. Aaliyah is een enorm zangtalent en heeft passie voor fotograferen. Vaak zie je als ondernemer allemaal beren op de weg, maar Aaliyah ziet deze beren totaal niet. Mooi om te horen hoe een jong meisje over de wereld van ondernemen vertelt. Dit is de eerste podcast aflevering waarin er een stukje gezongen wordt, ik kreeg er kippenvel van.
16 september 2020

#26 Aaliyah (16 jr) – passie voor zingen (zingt live) en vertelt over haar werk als fotograaf

In aflevering #3 heb ik met Aaliyah en haar zusje Sana destijds een podcastaflevering opgenomen. Inmiddels is Aaliyah een jaartje ouder en heb ik opnieuw (dit keer in het echt) een aflevering opgenomen. Aaliyah is een enorm zangtalent en heeft passie voor fotograferen. Vaak zie je als ondernemer allemaal beren op de weg, maar Aaliyah ziet deze beren totaal niet. Mooi om te horen hoe een jong meisje over de wereld van ondernemen vertelt. Dit is de eerste podcast aflevering waarin er een stukje gezongen wordt, ik kreeg er kippenvel van.
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.
Hallo lieve mensen, vandaag heb ik Aaliyah in de podcastshow. En ik vind het erg leuk dat ze er is. Ze is al eerder in de podcastshow geweest. Toen we net de lockdown in gingen. Volgens mij aflevering 3 of 4, zo uit mijn hoofd. En vandaag ga ik een nieuwe podcast met haar opnemen. Welkom.

[Aaliyah]Hi.

[Warsha]Leuk dat je er bent.

[Aaliyah]Ja, ik vind het ook superleuk.

[Warsha]Ja, dit keer doen we live een podcast. Vorige keer was het natuurlijk online. En het is leuk om elkaar en om je het echt ontmoeten. Nou, vertel nog even kort. De mensen weten deels als ze deze podcast luisteren wie je bent. Maar is het misschien toch leuk om te vertellen?

[Aaliyah]Ja, ik ben Aaliyah. Ik ben 15 jaar. En ja, ik ben heel creatief. Ik hou van tekenen, zingen, piano spelen, foto’s maken. En dat is het denk ik wel.

[Warsha]Ja, je bent enorm creatief. Voor jouw leeftijd vind ik dat echt heel mooi. Ik weet nog dat ik net zo jong als jij was en nog heel erg aan het zoeken was van oké, wat vind ik leuk en wat ik ga doen enzo. Ik heb vandaag ook een fotoshoot bij jou. Foto’s maken is niet zo mijn ding. Ik vind het gewoon mooi dat jij op jouw leeftijd deze kansen neemt. En gaat ondernemen hoe dat is om dat voor jezelf zo op te zetten. Je doet dat ook met behulp van je zusje. Wanneer ben je er eigenlijk mee gestart?

[Aaliyah]Het begon allemaal in december. Ik had mijn eerste baantje bij de kruidvat. Maar het was niet echt mijn ding. Dus ik heb na een maand al ontslag genomen in de proeftijd nog.

[Warsha]Oh dat is echt snel.

[Aaliyah]Ja dat is echt heel snel. En mijn moeder dacht natuurlijk dat ik dat moet doen omdat jij goed vindt voor jezelf. Want het was meer niet dat ik niet wilde werken. Dat is het echt helemaal niet.

[Warsha]Nee dat geloof ik ook wel. Maar niet als ik kijk wat je allemaal kan enzo.

[Aaliyah]Ja het is meer dat het niet mijn ding was om te doen. Precies in die maand ook had mijn vader besloten om een camera voor mij te kopen. En dat hebben we toen gedaan. Toen heb ik dat gekregen. En toen dacht ik van oké, dan ga ik nu ook een fotografie cursus volgen. Op de telefoon via een app. En toen heb ik dat gedaan en nu ben ik echt begonnen met fotografie. En mensen inderdaad eens fotograferen en zo. Ja. Dus dat is zo eigenlijk gekomen.

[Warsha]Gaaf. Ja echt leuk dat je die camera zo en zo hebt gekregen. Ja. En dat je die cursus bent gaan doen via een app.

[Aaliyah]Ja, via een app.

[Warsha]Weet je nog welke app dat was?

[Aaliyah] Het heet Udemy en zeg maar die app is met verschillende cursussen. Dus ook voor allemaal andere dingen. Voor Spaanse lessen, de gitaarlessen, piano les. Je kan dat allemaal opzoeken op die app. Dus echt heel handig. En het is helemaal niet duur ook gewoon. Nee, nee. Dat is toevallig ook in de aanbieding.

[Warsha]Oké, nou relaxed. Hoe vond je die cursus? Ik ben zelf geen fan van online dingen, maar wat was dat voor jou?

[Aaliyah]Het was in het Engels.

[Warsha]Ook nog?

[Aaliyah]Ja, maar ik ben gelukkig best wel goed in Engels.

[Warsha]Oké, dat is mooi.

[Aaliyah]Ik vind het ook wel fijn om te oefenen want ze leggen het heel kort in verschillende video’s uit. Het bestaat volgens mij uit 60 lessen of zo. Ik ben bijna bijna klaar ermee.

[Warsha]Oh, je bent er nog mee bezig?

[Aaliyah]Ik ben nog niet helemaal klaar, maar bij het einde zeg maar. En dan leggen ze uit hoe het werkt en zo, wat en waar een camera uit bestaat. Dat is best wel handig hoor. Ik vond het best wel goed. Ik heb het ook samen met mijn zusje Sanne gedaan.

[Warsha]Oh jullie hebben samen de cursus gedaan. Leuk, gaaf. En je bent sinds kort ook gestart. Ik zag ook, ik ken je moeder ook online inmiddels. Het is ook leuk om jullie ook als gezin live te ontmoeten. Ik zag ook heel veel van jullie voorbijkomen. Ze posten ook heel veel leuke foto’s van het gezin. Van jou ook, ik zag leuke dingen voorbijkomen. En ook de oproep voor de fotoshoot. Hoe is dat allemaal begonnen?

[Aaliyah]Ja, klopt. Het is denk ik twee maanden geleden begonnen of zoiets, denk ik. En toen bedachte ik en mijn zusje ineens, weet je wat, we moeten het eigenlijk gewoon doen. Dus we begonnen met flyers maken. En toen gingen we in de tussentijd overleggen met mama en zo, hoe we het best konden aanpakken. En mama zou dan mij ook promoten. Sanne zei haarzelf dan ook promoten, van ja we doen fotoshoots en zo. Het is eigenlijk allemaal begonnen met promoten op Instagram. En mensen ook gewoon via WhatsApp een berichtje sturen. Ik vond het eerst echt super eng om te doen hoor.

[Warsha]Waren dat vooral mensen die jou kenden of ook onbekende mensen?

[Aaliyah]Ja eerst wel mensen die ik kende maar er zijn nu wel zeg maar denk ik twee mensen die wel niet zo heel erg bekend zijn bij mij. Die ik nog nooit heb gezien.

[Warsha]Ja daar was ik één van denk ik. Ja ik denk ook. Ja ja ja.

[Aaliyah]Dus dat een beetje. Het is echt twee maanden geleden dat ik hem heb begonnen.

[Warsha]Ja want hoeveel shoots heb je nu ongeveer gehad?

[Aaliyah]Ik denk al Zes misschien.

[Warsha]Wauw! Serieus? Dat is echt veel!

[Aaliyah] Ja, dat is wel veel eigenlijk. En we hebben ook hier in de buurt flyers gegeven aan mensen. We hebben gewoon aangebeld en we hebben gewoon flyers gegeven aan die mensen. Ook gewoon een uitleg gegeven waarom we dit begonnen zijn.

[Warsha]Wat goed dat jullie dat doen! Ik weet nog dat ik met mijn praktijk starten en echt niet nog aan de deuren durfden aan te bellen en mijn flyer durfden te geven. Ik duwde brieven door de brievenbus en dat was het. En jullie bellen gewoon echt aan.

[Aaliyah]Ja we hebben gewoon aangebeld. Ik kan nog steeds niet geloven dat we het gedaan hebben.

[Warsha]Super goed.

[Aaliyah]Ja we hebben het gewoon gedaan. En een buurmeisje heeft dus ook een fotoshoot gedaan, denk ik 2 weken geleden ofzo. Toen kwam ik gewoon aanbellen en zei ik hoor dat je fotoshoots deed. Dus toen hebben we het gewoon gelijk diezelfde dag ook nog gedaan.

[Warsha]Wat gaaf.

[Aaliyah]Ja, het is echt cool.

[Warsha]Hoe reageerden mensen dan? Je gaat dan bij een zo, nou ja, ik weet niet, hoe goed ken je je buren eigenlijk?

[Aaliyah]Niet heel goed om eerlijk te zijn.

[Warsha]Nee. Dus hoe was, dat was nog extra spannend, toch?

[Aaliyah]Ja.

[Warsha]Want hoe reageerden ze dan? Staat er ook wel gekke reacties tussen dan of heel leuk?

[Aaliyah]Nee, eigenlijk waren het gewoon best wel leuke reacties. Gewoon als we dan bijvoorbeeld naar iemand gingen aanbellen en dan zeg je ja met een foto shoot, oh wat leuk. En dan gewoon zeggen, nou misschien lijkt het me wat voor mijn kinderen ofzo. Dus ze reageren gewoon echt gewoon heel chill erop. Het was niet alsof iemand je raar aankeek.

[Warsha]Nee, oh dat is echt heel relaxed. Dat is altijd een beetje een angst als je dan zo deur aan de deur gaat en dan denk je, oh ja, ik hoop dat die persoon maar normaal gaat reageren.

[Aaliyah]Ja precies dat.

[Warsha]Dat is ook wel spannend. En hoe waren de eerste shoots voor je?

[Aaliyah]De eerste shoot was met mijn nichtje.

[Warsha]Oké, dat is misschien minder eng dan.

[Aaliyah]Ja, dat is iets minder eng, ja. Maar het was echt wel heel leuk. Maar wat ik wel geleerd heb is zeg maar dat je de planning beter moet doen. Je moet het echt kunnen inplannen. Dat is gewoon elke keer weer een leerpunt.

[Warsha]Hoe ging dat in het begin dan en wat zag je dan mis gaan, zeg maar?

[Aaliyah] Eerst, ik wilde ook make-up zetten voor de fotoshoot. Dus ik ging haar opmaken. Maar ik was een uur bezig met opmaken. Ze wilden ook superveel, maar ik kon gewoon niet nee zeggen tegen haar. Nee, we moeten nu echt beginnen of nee, we moeten ons aan 20 minuten houden voor elke outfit. Maar dat kon ik gewoon eerst niet. Dus uiteindelijk was ik die dag dus 4 uur lang bezig met haar. En toen heb ik dus daarna dacht, weet je wat, ik ga gewoon duidelijke schema maken. Oké, eerst ga ik vertellen wat we gaan doen. We gaan eerst, ik wil een outfit doen en de make-up. En daarna gaan we 20 of 30 minuten lang foto’s maken en dan doe je je tweede outfit aan. En dan zo verder. En dan zijn we ongeveer 2 uurtjes bezig. Want 2 uurtjes is gewoon een goede tijd eigenlijk. Want 4 uur lang dat vond ik wel echt te lang, dat was echt de aller eerste keer dat was gewoon echt veelte lang en ik was echt kapot die dag.

[Warsha]Ja, dat kan ik me voorstellen na 4 uur lang. Maar je ging eigenlijk een beetje mee in wat zij wilde eigenlijk. Terwijl ik zelf een beetje de leiding moest nemen.

[Aaliyah]Ja, dat is het. Ik moest inderdaad meer de leiding. Dat is sinds toen wel beter gegaan elke keer. Ja. Dus dat is wel fijn, ja.

[Warsha]Ja. Nou wij gaan zo meteen starten, maar ik zag hoe je net bezig was, dus dat stukje heb je volgens mij al helemaal onder controle nu.

[Aaliyah]Ja, dat stukje heb ik door controle.

[Warsha]Want was dat echt bij de eerste keer dat je dat ervaarde? Dat je dacht van oké nu een planning maak of waren daar nog meer?

[Aaliyah]Tweede keer pas. Bij de tweede persoon die ik dus ging doen. Dat was mijn tante volgens mij. Ik dacht ik ga het echt beter inplannen. Want je kan niet die mensen laten leiden hoe. Zegmaar hun de baas laten zijn. Want jij moet eigenlijk je baas zijn.

[Warsha]Heel goed dat je dat zegt. Precies. Ja, een leiderschap hè. Ja, mooi. En hoe ging dat daarna? Je had dan een planning gemaakt. En hoe heb je die planning bedacht?

[Aaliyah]met mijn moeder samen. We gingen samen brainstormen hoe we het beter kunnen doen. En ook met mijn zusje erbij. Dan doen we in onze notities van de telefoon alles op. Aantekeningen maken en hoe je ervaringen zijn opschrijven. Dat helpt ook heel erg.

[Warsha]Je vertelde net ook dat je feedback vraagt aan mensen.

[Aaliyah]Ja, zodat ik het dan weer op mijn Instagram kan zetten. Dat mensen echt kunnen zien, ze doen het goed of ze niet. Maar meestal is het wel gewoon goede feedback.

[Warsha]Ja mooi, dan kan je het er altijd meenemen.

[Aaliyah]Ja.

[Warsha]En wat zijn je andere ervaringen nog die je hebt gehad?

[Aaliyah]Met photoshoots?

[Warsha]Ja.

[Aaliyah]Dat ik steeds sneller ben geworden in make-up zetten.

[Warsha]Oh ja. Ja. Ik vind het trouwens, dat zei ik eigenlijk net ook al, want je was ook bij mij bezig. Het is juist een hele mooie combinatie. Meestal wat je bij fotografen ziet is dat ze dan nog een aparte make-up artiest hebben. Maar jij biedt dat zelf ook nog aan als dienst zeg maar. Dat is echt een hele mooie combinatie. Nou ja je houdt zelf ook heel erg van make-up. Dus dat is wel een heel goed pluspunt denk ik dan. En ja, ik denk dat dat gewoon een ideale combinatie is. Al helemaal voor later als je dat zeg maar wilt uitbouwen want je doet het nu twee maanden.

[Aaliyah]Ja.

[Warsha]Langer misschien?

[Aaliyah]Twee maanden misschien.

[Warsha]Hoe zie je dat verder, straks voor je?

[Aaliyah]Ik zie het nog wel altijd, zeg maar, dat ik dit door ga blijven doen hoor. Want ik vind het echt, echt super leuk om te doen. En het is niet iets wat ik wil stoppen eigenlijk. Ik vind het echt lekker.

[Warsha]Ja, want straks ga je weer naar school want we nemen deze aflevering natuurlijk op in de zomervakantie.

[Aaliyah] Ik denk dan als ik weer naar school ga, dat ik dan, ik ga sowieso verder mee. Ik ga gewoon mensen zeggen van ja, laten we het in de weekenden doen. Want door de week heb ik gewoon school. Ja. En ik ga ook naar de NRC toe. Dus ik weet nog niet helemaal hoe mijn rooster is.

[Warsha]Nee precies, en het is nog heel erg een wennen aan kijken van hoe het allemaal gaat op school. En ja, volgens mij, nou je weet ook nu hoe je kan plannen enzo. Hoe het allemaal gaat. volgens mij alleen maar makkelijker. Ja. Maar hoe zie je, ja, je toekomstplannen met fotografie, wat zijn je dromen? Of zijn er nog andere dingen die je naast fotografie wilt doen?

[Aaliyah]Ik ga fotografie altijd blijven doen, maar mijn echte droom is om zangeres te worden of om actrice te worden. Één van de twee of alle twee maakt niet uit. Want dat is wel echt de plek waar ik denk van dit vind ik echt heel leuk. En fotografie is gewoon een creatieve kant van mij. Want je kan altijd je talent gebruiken om er iets goeds van te maken. Je kan met je talent echt alles doen. Maakt niet uit wat voor talent je hebt. Je kan echt alles ermee doen.

[Warsha]Ja, ja. En vertel eens over dat een stukje over het zingen, want hoe ben je daarmee begonnen?

[Aaliyah]Ik zit een jaar al op zangles, anderhalf jaar nu. Zingen is altijd al iets geweest wat ik echt super leuk vond. Ja. Maar ik heb het niet nooit echt heel serieus genomen. Ik dacht van, het is niet mogelijk om zangeres te worden.

[Warsha]Waarom dacht je dat het niet mogelijk was? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik heb eigenlijk geen idee waarom ik dacht dat het niet mogelijk was. Ja want je bent het uiteindelijk wel gaan doen natuurlijk.

[Aaliyah]Ja. Maar dat komt denk ik ook omdat ik meer met mama en papa ging praten over dat ik het echt heel leuk vond om te doen en dat het een van mijn talenten is en als je een talent hebt vind ik ook dat je er gebruik van moet maken.

[Warsha]Zeker weten ja ja ja dat is ook wat ik eigenlijk een beetje doe in mijn werk met kinderen ja heel mooi ja en heel fijn dat je die steun ook van je ouders krijgt.

[Aaliyah]Ja dat vind ik ook heel fijn. Dus ja, toen mocht ik op zangles en de zangjuf was toen ook helemaal verbaasd over dat ik eigenlijk best wel goed al was. Want ik ging altijd op YouTube, voordat ik op zangles zat, ging ik op YouTube altijd van die zangtips opzoeken en zo, zodat ik alvast beter kon worden. Want ja, toen mocht ik er ook, ik was zo blij en toen ging ik ook piano leren en zo.

[Warsha]Oh, oké. Ook nog? Ja. Oh ja, ik zie er piano’s staan. Ja, mooi.

[Aaliyah]Ja, dat is het denk ik wel eigenlijk.

[Warsha]Je hebt echt heel veel in je en ik vind dat zo mooi om te zien.

[Aaliyah]Dankjewel.

[Warsha]Zou je dan een zang programma straks mee willen doen?

[Aaliyah]Ja kijk dat weet ik dus niet. Want bijvoorbeeld je zou meedoen aan The Voice. Je moet wel tegen kritiek kunnen.

[Warsha]Ja, want hoe is dat voor je?

[Aaliyah]Ik kan denk ik wel goed tegen kritiek. Nee, ik weet zeker dat ik goed kan tegen kritiek. Want ik kan er juist van leren denk ik altijd. Maar dan moet ik nog denken van ben ik er klaar voor? Want dan moet je daar weer mentaal voor voorbereiden. Ben ik er klaar voor? Want je gaat voor een publiek en 4 juryleden zingen en als ze niet drukken dan heb je gewoon weg. Het zou me wel echt heel vet lijken eigenlijk.

[Warsha]Zou je een stukje willen zingen? Of overval ik je nu helemaal?

[Aaliyah]Ja, ik zou een stukje kunnen zingen. Even kijken welk liedje.

[Warsha]Nou, vertel eerst maar welk liedje je wil.

[Aaliyah]Ik ga, denk ik. Diamond van Rihanna zingen. Die ben ik nu aan het oefenen voor zangles.

[Warsha]Oké, nou ik ben benieuwd. Wauw, dat was zo mooi om te horen. Je ziet zoveel emotie in je gezicht. Dat is echt zo, dat komt echt zo uit jou, uit je hart. Echt heel mooi. Nou echt, ik ben er gewoon stil van. Echt heel mooi gezongen. Dit is sowieso de eerste aflevering waarin iemand zingt. Dus dat is helemaal mooi. Dus je hebt je debut in een podcast aflevering al. Dus dat is alleen maar top. Ja, nee, leuk. En, ja, dus het is misschien zo’n zangprogramma misschien iets voor over een paar jaar denk ik.

[Aaliyah]Ja, ik heb wel vorig jaar op school een soort van dinner show was er toen. Toen mocht ik optreden. Dat was voor 108 mensen.

[Warsha]Wow, dat is echt veel. Dat is ook echt veel.

[Aaliyah]En ik heb vorig jaar met een vriendin het talentenshow gewonnen op school.

[Warsha]Echt?

[Aaliyah]Ja. Eerste plek.

[Warsha]Ja, hallo, daar mag je echt trots op zijn. Daar mag je echt supertrots op zijn.

[Aaliyah]Ja, eigenlijk wel.

[Warsha]Nou echt super mooi. Nou ik ben benieuwd over een paar jaar hoe je ontwikkelingen dan gaan. Ik ben ook heel benieuwd. Wie weet zie ik je ineens wel op tv ofzo.

[Aaliyah]Ja echt hé?

[Warsha]Ik kijk wel eens, ik kijk de laatste wel naar The Voice en zo. Maar volgens mij zijn er ook wel andere programma’s waar je mee aan kunt doen. Ja The Voice natuurlijk heel groot dat dan wel. Ja wie weet, ik zie het je wel doen. Je hebt echt een hele mooie stem, er zit echt emotie in als je zingt. En echt een hele andere Aaliyah.

[Aaliyah]Dankjewel.

[Warsha]Even terug naar je fotoshoot. Waar kunnen de mensen jou vinden?

[Aaliyah]Via mijn Instagram en via mijn email.

[Warsha]Wat is jouw Instagram?

[Aaliyah]Mijn Instagram is @AaliyahFaiza.

[Warsha]Ja, spel maar.

[Aaliyah]A-A-L-I-Y-A-H-F-A-I-Z-A

[Warsha]Oké, Nou kunnen jullie Aaliyah vinden op Instagram? Ja. En waarschijnlijk staat je e-mail address daar ook misschien bij?

[Aaliyah]Ja.

[Warsha]Oké, en anders kunnen ze je altijd nog een DM sturen. Ja, een DM. Ja, leuk. Nou, ik vond het leuk om je in de podcast show te hebben. En echt super mooi als je gezongen hebt ook en over je talenten hebt verteld. Dat is echt een heel mooi stuk om kinderen mee te geven. En dan kunnen ze ook horen van hey, je hoeft niet altijd standaard baantjes te hebben.

[Aaliyah]Nee, echt niet.

[Warsha]Je kan ook al heel veel met je talenten doen. En daar ben jij echt een heel mooi voorbeeld van.

[Aaliyah]Dankjewel.

[Warsha]Dus dankjewel.

Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Je kunt mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Ook zou ik het heel erg lief vinden als je een berichtje achterlaat op iTunes. Of je kunt mij 5 sterren geven. Tot de volgende keer!

Luisteren kan ook via de volgende kanalen