29 augustus 2020

#25 Amirah (11 jr) – deed mee aan zomerschool Lifeskills en vertelt meer over het programma

In aflevering #25 ga ik met Amirah in gesprek. Zij heeft meegedaan aan het zomerprogramma van Lifeskills en vertelt over de workshops waaraan ze deelgenomen heeft. Zo vertelt ze over het maken van een vlog, het debatteren en over een dagje in het Youseum. Debatteren vond ze een succes.. luister haar verhaal verder in deze aflevering!
29 augustus 2020

#25 Amirah (11 jr) – deed mee aan zomerschool Lifeskills en vertelt meer over het programma

In aflevering #25 ga ik met Amirah in gesprek. Zij heeft meegedaan aan het zomerprogramma van Lifeskills en vertelt over de workshops waaraan ze deelgenomen heeft. Zo vertelt ze over het maken van een vlog, het debatteren en over een dagje in het Youseum. Debatteren vond ze een succes.. luister haar verhaal verder in deze aflevering!
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.
Hallo lieve mensen, vandaag heb ik Amirah in mijn podcastshow. Ik vind het erg fijn dat ze er is. En welkom Amirah. Ik heb deze podcast voor en met de kinderen gemaakt. En Amirah heeft meegedaan aan de zomerschool van Life Skills. En daar heeft zij een aantal workshops aan mogen meedoen. En ik heb daar toevallig wel een stuk over gezien en het zag er echt heel erg leuk uit. En Amirah gaat in deze podcast aflevering, gaat jullie daar meer over vertellen. Hoe haar ervaringen waren. En ja, maar allereerst, Amirah wil in de luisteraars een beetje leren kennen voordat ze echt over de zomerschool van Life Skills gaan praten. Dus vertel eens hoe oud ben je en wat vind je leuk om te doen?

[Amirah]Ik ben elf jaar en ik vind het leuk om te tekenen en te knutselen.

[Warsha]Ja? En wat teken je zo al?

[Amirah]Soms mensen, soms dieren en soms hele andere dingen zoals eten.

[Warsha]Hoe ben je erop gekomen om dan bijvoorbeeld mensen te kunnen tekenen?

[Amirah]Ik zag het dus op TikTok, zag ik het een keertje voorbij komen. En toen dacht ik, dat ga ik ook proberen. Toen ben ik met kleine vakjes aan de slag gegaan. En toen heb ik vakje per vakje ben ik aan de slag gegaan.

[Warsha]Oh, dus je tekent vakjes en daar ga je dat kleur je dan steeds in?

[Amirah]Ja.

[Warsha]Oké, mooi. En knutselen, wat vind je leuk aan knutselen en wat knutsel je zo al?

[Amirah]Vooral verjaardagskaarten, vind ik heel leuk om te maken.

[Warsha]Oh ja, dat is ook mooi om te krijgen als je zelf hebt gemaakt. Of als de ander dat krijgt is dat natuurlijk heel mooi. En hoe doe je dat verder? Maak je zelf materiaal of koop je ze ook?

[Amirah]Soms koop ik het, soms wou ik gewoon een papiertje dubbelen en dan maak ik er wat leuks van.

[Warsha]Ja, leuk. En aan wie geef je die kaarten?

[Amirah]Aan familie en vrienden. Ja, eigenlijk bijna iedereen.

[Warsha]Leuk. Zou je er later wel iets mee willen doen?

[Amirah]Ja, wie weet? Ik heb geen idee.

[Warsha]Ja, wie weet inderdaad. En in welke groep zit je?

[Amirah]Ik zit in groep 8.

[Warsha]Ja, spannend. Laatste schooljaar van een basisschool.

[Amirah] Ja, daar heb ik wel zin in.

[Warsha]Ja, je hebt nu 2 dagen achter de rug. Nu we deze aflevering opnemen. Hoe zijn deze twee dagen gegaan voor je?

[Amirah]Ja, ik vond het super gezellig. Het is ook leuk om nu even een keertje de oudste te zijn.

[Warsha]Ben je de oudste?

[Amirah]Nou, niet de oudste, maar de andere kinderen die zijn dan beide. Al die kinderen zijn dan de jongste.

[Warsha]Oh ja, hoe voelt dat voor je?

[Amirah]Leuk, want de vorige achtste groepers gingen dan altijd een beetje de baas spelen en mochten die dan altijd alles doen.

[Warsha]Oh ja, nu kan jij dat doen. Dat is ook wel een beetje stoer of niet.

[Amirah]Ja.

[Warsha]En, ja, laatste schooljaar. En, nou, straks mag je de CITO’s maken. Kijk je daar eigenlijk al naar uit?

[Amirah]Eigenlijk wel, ja. Ik vind het altijd leuk eigenlijk om te maken.

[Warsha]Ja, mooi. Want voordat we deze opname gingen opnemen had het er al een beetje over. Je hebt vorige jaar de entry toets gemaakt. Ja. En je vertelde eigenlijk hoe dat was gegaan. Kun je dat nu nog een stukje vertellen?

[Amirah] Ja, de uitslag van mijn CITO kreeg ik niet, omdat we nu een ander systeem hebben. En ik heb hem denk ik wel, best wel goed gemaakt.

[Warsha]Want je hebt wel je voorlopig advies gehad hè? Ja. Want wat is daar uitgekomen?

[Amirah]Nou, VWO.

[Warsha]Ja, mooi.

[Warsha]Ja, ben je daar heel benieuwd? Hoe vind je dat, dat je die advies hebt gekregen?

[Amirah]Ja, ik ben er heel blij mee. Mijn moeder ook, toen ze het hoorde. Ze zei gefeliciteerd.

[Warsha]Ja, mooi. Ja, daar heb je natuurlijk heel veel je best voor gedaan. Ja, natuurlijk. Ja, dus het is spannend, hè, dit jaar, hoe dat zal gaan. Wil je daar nog iets over zeggen of denk je, nou, ik laat het allemaal afkomen?

[Amirah]Nou, we zien wel wat er allemaal gebeurt. En ik heb in ieder geval echt heel veel zin in.

[Warsha]En je hebt ook een leuke leerkracht, dat vertelde je ook net iets over.

[Amirah]Ja, zij is sinds vorig jaar gekomen.

[Warsha]Ja, dus dan hoef je dan niet weer aan een nieuwe leerkracht te wennen. En is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat het al goed zit eigenlijk, toch?

[Amirah]Ja.

[Warsha]En waarom je hier eigenlijk bent is natuurlijk omdat je mee hebt gedaan aan het programma van Life Skills. Dat is een zomerschool geweest waar je aan hebt meegedaan. Je mocht aan verschillende workshops meedoen. Welke workshops waren er en welke workshops heb jij meegedaan?

[Amirah]Er waren 9 verschillende workshops en ik heb er aan 3 meegedaan. De eerste was leren vloggen, de tweede was leren debatteren en de derde was een bezoekje aan het museum.

[Warsha]Ja mooi, waarom per se deze drie workshops? Waarom heb je gekozen voor vloggen?

[Amirah]Voor vloggen omdat mijn vader altijd zegt ja je moet gaan vloggen, het is heel leuk. En toen dacht ik ja waarom niet, ik ga het gewoon proberen.

[Warsha]Ja, wat vond je ervan?

[Amirah]Ik vond het best wel leuk. Alleen ik denk niet dat ik het in het dagelijks leven zou willen doen.

[Warsha]Want heb je wel eens vlogs bekeken op YouTube?

[Amirah]Jawel, ik heb wel bekeken, maar ik denk dat ik het zou willen doen.

[Warsha]Nee, waarom niet?

[Amirah]Nou, ik denk dat niet iedereen, zeg maar, mijn hele leven hoeven te weten. Dat gewoon niet elke dag mensen hoeven te weten hoe mijn leven gaat.

[Warsha]Ja, klopt. Er zijn inderdaad mensen die ervoor kiezen en heel veel ook niet. Hoe zag zo’n workshop eruit?

[Amirah]Nou, ze had een speciale kamer en daar gingen we gewoon naar toe. En dan gingen ze eerst uitleggen hoe alles ging. En dan konden we gewoon aan de slag gaan.

[Warsha]Ja, en kreeg je een camera of hoe ging dat?

[Amirah]We gingen, het was in Bulle Wijk. En je moest met je telefoon, toen mocht je gewoon in de wijk Bulle Wijk. En toen mocht je daar eigenlijk gaan presenteren. Dus de wijk zit best wel vol met kunst enzo. Dus toen kon je al die bezienswaardigheden laten zien. En dan presenteren.

[Warsha]Dat ging je vloggen met je eigen hoofd erop.

[Amirah]Ja.

[Warsha]Gingen je ook andere interviewen dan? Of was het echt van meer de buurt verkennen?

[Amirah]Ja, meer de buurt verkennen. Met twee andere meisjes, met z’n drie.

[Warsha]Oh jullie waren wel in groepjes?

[Amirah]Ja, met groepjes.

[Warsha]En hoe groot waren het dan groepjes?

[Amirah]Van twee tot drie en sommige gingen ook alleen.

[Warsha]En hoe groot was de hele groep bij elkaar? Zo’n workshop?

[Amirah]Een stuk of 12 kinderen misschien?

[Warsha]Ja, dat is wel een mooie grote groep toch? Ja. En daarnaast heb je ook nog workshop debatteren gedaan.

[Amirah]Ja.

[Warsha]Hoe ging dat?

[Amirah]Ik denk dat die misschien het leukste vond.

[Warsha]Ja? Vertel waarom?

[Amirah]Want je had bepaalde rondes en dan ging je debatteren. En het ging ook over corona. en ook over hele andere dingen. Sommige stellingen waren dan heel grappig. Ja. Toen was één team voor en het andere team was tegen en dan had je nog een jury. En dan moest jij allemaal argumenten verzinnen, waarom wel of waarom niet. En dan had de jury uiteindelijk een winnaar gekozen.

[Warsha]En wie was de jury? Wie bestond de jury?

[Amirah]Gewoon de kinderen die meededen aan de workshop. Ieder rondje draaide je door van jury en dan van wel en dan van niet, en dan van tegen en voor.

[Warsha]Ja, ja. Mooi. Waarom heb je aan deze workshop meegedaan?

[Amirah]Omdat het me heel leuk leek. En ik dacht in de vakantie gaan we, het is corona, dus je kan niet weg op vakantie.

[Warsha]Nee, nee, klopt.

[Amirah]Daarom leek het me wel leuk om ook een beetje bezig te houden.

[Warsha]Ja, mooi. Je hebt nog een workshop meegedaan, de derde al.

[Amirah]Ja, naar het museum gaan. Ja. Dat is een museum eigenlijk om selfies te nemen.

[Warsha]Oh, gaaf! Ja. Wat zag je daar? Je kwam daar binnen en hoe zag dat er ongeveer uit?

[Amirah]Eigenlijk heel normaal, maar zodra je naar binnen ging was het echt helemaal spectaculair. Ja, want als eerste had je een bankje gemaakt van geld, dan een kamer gemaakt van goud.

[Warsha]Oh, wauw! Een kamer van goud?

[Amirah]Ja, met allemaal goudstukken.

[Warsha]Gaaf. Oh, daar wil ik ook nog wel eens heen. Ja. Ja, om leuke foto’s te maken. En verder Ballenbakken, hè? Volgens mij. Ik heb er al eens foto’s voorbij gezien komen.

[Amirah]Heel leuk met de schommel om foto’s in te maken.

[Warsha]Oh ja, leuk. Ja, ook voor Instagram een beetje. Ja, leuk. Heb je leuke foto’s gemaakt of kunnen maken?

[Amirah]Ja, heb ik wel.

[Warsha]Selfies.

[Amirah]Ja.

[Warsha]Met je telefoon.

[Amirah]Ja, met een vriendin was ik er naartoe gegaan.

[Warsha]Leuk. En waarom heb je je opgegeven voor deze workshop?

[Amirah]Omdat het me leuk leek om herinneringen te maken.

[Warsha]Ja, mooi, leuk. Oké, je hebt nieuwe kinderen ontmoet ook?

[Amirah]Ja.

[Warsha]Hoe was dat voor je?

[Amirah] In het begin vond ik het een beetje spannend, maar toen ik eenmaal bezig was toen was het wel leuk ook. En nieuwe kinderen te leren kennen.

[Warsha]Ja, mooi. En is dat makkelijk voor je ook om vriendschappen te maken? Of hoe gaat dat normaal voor jou?

[Amirah]Ja, in het begin vind ik het soms een beetje, ben ik een beetje verlegen. Maar zodra ik bijna bezig ben, dan lukt het wel. Dan is het gewoon oké, dan kan ik met iedereen wel gewoon praten.

[Warsha]Ja, dus je bent zelf eigenlijk aan het, ja, een beetje rond aan het kijken. Hoe ziet iedereen eruit? En hoe gaat het allemaal? Een beetje kat uit de boom eigenlijk wel.

[Amirah]Ja, eigenlijk wel.

[Warsha]Ja, dat ken ik wel. Ik ben ook wel zo’n iemand. En als dat makkelijk voor jou of naar jou makkelijk was, dan was het daarna wel makkelijker voor jou om vrienden te maken. En heb je daar nog wel contact mee dan? Of is dat eigenlijk daarna?

[Amirah]Nee, dat was gewoon tijdens de workshops.

[Warsha]Ja, mooi. Wat vond je van al deze workshops en het programma, hoe dat in elkaar was gezet?

[Amirah]Ik vond het heel goed georganiseerd ook. En het was heel gezellig. En ja, heel leerzaam ook.

[Warsha]Ja, mooi. En, ja, want waarom heb je je eigenlijk aangemeld voor die workshops?

[Amirah] Omdat, ja, het leek me gewoon leuk. En in de vakantie ga je toch niet zoveel doen.

[Warsha]Nee, je kon niet echt op vakantie. Ja, er zijn wel mensen die dat doen, maar ook weer niet. Dan is dit eigenlijk een mooie idee om aan workshops mee te doen. En waarom zouden kinderen bijvoorbeeld volgend jaar kunnen meedoen aan deze life kills, zomerschool?

[Amirah]Het is heel leerzaam. Het zijn dingen die je in het dagelijks leven gewoon kunt gebruiken. En het is heel gezellig. En het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

[Warsha]Ja, kan je daar iets meer over vertellen, over dat stukje dat je in het dagelijks leven zou gebruiken?

[Amirah]Bijvoorbeeld, dat leren debatteren. Bij die bijvoorbeeld als je dan naar de middelbare school gaat, dan ga je dat misschien daar ook nodig hebben. En dan is het ook goed om argumenten te kunnen verzinnen.

[Warsha]Ja, ja. Mooi! Het is ook een beetje opkomen voor jezelf, hè? Omdat je ook heel erg aan het opkomen bent voor een standpunt. En het ging in dit geval ook over corona. Hoe ben je er eigenlijk uitgekomen om weer terug te gaan naar debatteren?

[Amirah]Geen idee.

[Warsha]Ja, ik bedoel meer van hoe ging dat verder voor je? Dat steeds die argumenten, zeg maar, toe lichten.

[Amirah]De ene keer ging het makkelijk, de andere keer ging het moeilijk, omdat soms was je voor en de andere keer was je tegen. Dan moest je dus echt argumenten gaan verzinnen die je eigenlijk helemaal nooit zou zeggen. Waar je eigenlijk nooit vanuit zou gaan.

[Warsha]Ja. Oké. En verder ging het wel goed dan denk ik.

[Amirah]Ja.

[Warsha]Mooi. En je hebt natuurlijk ook aan deze podcast meegedaan om je ervaringen erover te vertellen. Je had al eerder afleveringen beluisterd. Dat was altijd leuk om terug te horen. Hoe vind je het interview tot nu toe gaan?

[Amirah]Ik vind het heel leuk en het gaat goed.

[Warsha]Ja he? Ja, je doet het super goed. En dan komen we eigenlijk bij het einde van het interview.

[Amirah]Dat is goed.

[Warsha]En ik wil je heel erg bedanken dat je hebt meegedaan. En ik hoop dat je ook genoten hebt.

[Amirah]Ja, ik heb heel erg genoten.

[Warsha]Nou, dankjewel.

Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Je kunt mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Ook zou ik het heel erg lief vinden als je een berichtje achterlaat op iTunes. Of je kunt mij 5 sterren geven. Tot de volgende keer!

Luisteren kan ook via de volgende kanalen