15 mei 2020

#9 Alisha (13 jr) – Enorme ajaxfan en krijgt meer huiswerk dan normaal

In deze aflevering ga ik met Alisha van 13 jaar in gesprek. Ze is blij dat de scholen dicht zijn :). Ze is een enorme Ajaxfan en deelt haar ervaringen over het thuisonderwijs op de middelbare school en krijgt meer huiswerk dan normaal. Ze is creatief en houdt van tekenen.
15 mei 2020

#9 Alisha (13 jr) – Enorme ajaxfan en krijgt meer huiswerk dan normaal

In deze aflevering ga ik met Alisha van 13 jaar in gesprek. Ze is blij dat de scholen dicht zijn :). Ze is een enorme Ajaxfan en deelt haar ervaringen over het thuisonderwijs op de middelbare school en krijgt meer huiswerk dan normaal. Ze is creatief en houdt van tekenen.
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha]Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.
Hallo allemaal, vandaag heb ik Alisha in de podcastshow. Ik vind het erg fijn dat ze er is. Welkom Alisha. Dankjewel. Ik vind het leuk dat je meedoet, maar allereerst wil de luisteraar je een beetje leren kennen. Wat ik eigenlijk in elke aflevering ook wel vertel is dat ik met kinderen werk, maar door de coronacrisis kunnen we elkaar niet zien en zitten we voornamelijk veel binnen, dus we zien elkaar niet. En daarom ga ik op deze manier met verschillende kinderen in gesprek van om te kijken hoe zij deze situatie een beetje ervaren. Daarom heb ik jouw ouders ook gevraagd of ik met jou in gesprek mag gaan. Wij kennen elkaar best wel lang, hè. Eigenlijk ken ik jou vannacht baby af aan en is het echt mooi om te zien hoe je nu zo’n grote dame bent geworden. Dus ja, heb je er zin in?

[Alisha]Jazeker.

[Warsha]Goed zo. Oké, vertel eens hoe oud ben je en wat vind je leuk om te doen?

[Alisha]Ik ben 13 jaar en ik vind shoppen en mode heel leuk, maar ik vind ook voetballen leuk. En ik ben altijd wel een beetje creatief geweest. Ik vind het ook gewoon leuk om te tekenen of te knutselen.

[Warsha]Mooi, mooi. Je vertelt dat je shoppen leuk vindt.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Ga je dan naar bepaalde winkels? Wat doe je dan?

[Alisha]Nou, het hangt er… Nee, ja. Ik heb niet echt bepaalde winkels. Ik heb wel een favoriete winkel, maar meestal als ik met vriendinnen ga shoppen, dan is het gewoon dat we daar lopen. Dan zien we wel waar we komen eigenlijk.

[Warsha]Ja, mooi, leuk. En je houdt van voetbal? Dat heb je, denk ik, van je vader.

[Alisha]Ja, klopt.

[Warsha]En wat is je favoriete club? Ik kan het al bijna raden.

[Alisha]Ajax.

[Warsha]Ajax, ja natuurlijk. Oké, verder hou je je bezig met creatieve dingen, van tekenen, wat teken je zo al?

[Alisha]Laatst moest ik voor kunst mensen tekenen, ik merkte wel dat ik dat wel leuk vond. Ik dacht dat ik dat meer ga doen in laatste tijd, want eigenlijk deed ik het in laatste tijd helemaal niet meer veel.

[Warsha]Mooi, ik ben benieuwd om dat een keer te zien.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Leuk. Vertel eens in welke groep zit je?

[Alisha]Ik zit in de tweede klas van HAVO op het OSB. En ik zit in klas 2C2. En het eerste en tweede jaar zit je op die school in de klas met alle niveaus van basiskader, theoretisch, HAVO en VBO. En het is een hele gezellige klas, dus ja.

[Warsha]Leuk, mooi om te horen. We zijn nu eigenlijk in de vijfde week van deze hele rare tijd. Er is natuurlijk voor jou ook heel veel veranderd. Je krijgt thuisonderwijs. Hoe vind je dat om dan thuisonderwijs te krijgen en om niet naar school te kunnen gaan?

[Alisha]Het is wel een beetje apart, want als je op school krijgt dan krijg je voor mij het gevoel wel meer uitleg. Want sommige docenten geven online helemaal geen uitleg, dus dat is gewoon een beetje onhandig mee. En ja, dat is wel een beetje vervelend.

[Warsha]Ja. Want hoe ziet zo’n lesdag er voor jou uit? Je staat op. Sta je ook normaal op als je naar school gaat?

[Alisha]Uhm… Wacht, sorry. Oké. We hebben zeg maar een rooster. En dan hebben we drie of vier lesuren op een dag. En soms beginnen we om half tien, maar zou ook dagelijks om elf uur moeten beginnen.

[Warsha]Dan kan je lekker uitslapen of niet?

[Alisha]Ja, klopt. Niet alle lessen duren echt een uur. Het zijn echt maar een paar vakken waarbij je echt een uur gewoon bezig bent en ook gewoon werk en uitleg krijgt. Maar de meeste vakken stoppen eigenlijk al naar vijf tot dertig minuten. En dan krijg je een beetje uitleg naar lessen wat je gaat doen. En dan heb je zoveel online websites en dan bestellen je ze vragen. Dus dat soort dingen doen we eigenlijk. En we krijgen ook best wel veel huiswerk nu.

[Alisha]Ja? Heb je nu meer huiswerk dan normaal?

[Warsha]Ja, ik heb wel. Dat is omdat die lessen korter zijn, of niet? Hoe kan dat?

[Alisha]Ja, ik weet eigenlijk niet hoe het komt, maar voor mij eigenlijk, we krijgen gewoon meer huiswerk. En de eerste paar weken heb ik daar wel een beetje last van, maar nu gaat het wel.

[Warsha]Ja. Je krijgt natuurlijk ook les van, of krijg je ondersteuning van mama en papa. Hoe is dat?

[Alisha]Ja, ik vind het wel fijn omdat ik ben helemaal niet goed in wiskunde. En mijn moeder juist wel en mijn vader ook. Dus dan is het wel fijn als je je daarmee een beetje kunt helpen.

[Warsha]Oh fijn.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Ja, ik was ook nooit goed in wiskunde. Dus dat is heel fijn dat mama en papa daar wel goed in zijn en dat je daarin geholpen wordt. Ja. Ja, mis je je vrienden en je klasgenoten, vooral dat je niet kan shoppen. Spreek je ze wel op andere manieren?

[Alisha]Ja, ik bel soms met ze. En doordat we moeten bellen via Teams, doen we dat, met de leraren. Bel je ook een beetje met de klas en zie je ze, sommige doen wel hun camera dus dan zie je ze wel een beetje. En ja, dan hoor je ze wel even. Dat is wel leuk.

[Warsha]mis je ze ook of denk je er helemaal niet aan?

[Alisha]Jawel, ja ik mis ze wel.

[Warsha]En je vrienden?

[Alisha]Ja ook.

[Warsha]En die spreek je wel, je zegt dat je heel veel belt met ze, is dat dan ook voornamelijk videobellen dat je elkaar kunt zien?

[Alisha]Ja, het is wel videobellen ja.

[Warsha]Ja, leuk. Doe je verder ook nog andere dingen online met ze of is het echt veel kletsen?

[Alisha]Meestal gewoon kletsen eigenlijk.

[Warsha]Ja, leuk. Ja, wat weet je eigenlijk over het coronavirus?

[Alisha]Ik heb heel veel andere verhalen gehoord, maar op school hebben we geleerd, of is er verteld, dat het kwam doordat het ooit was ontsnapt uit de fabriek en dat toen dieren het kregen. Dat toen die dieren op een markt lagen en dat de mensen dat gingen eten en dat het toen is verspreid. Maar ja, ik weet ook dat het best wel vaak virus is. Dus dat het best wel gevaarlijk is voor ouderen of mensen met longen of lachten.

[Warsha]Ja, klopt. Dat is natuurlijk de reden dat je binnen bent. Ga je nog naar buiten of kom je vaak naar buiten? Of met de regels natuurlijk om de regels toe te passen?

[Alisha]Wij komen niet heel veel meer naar buiten, omdat wij best wel streng zijn met de regels. We zitten af en toe buiten of fietsen, echt een heel klein stukje, maar niet echt lange afstanden meer.

[Warsha]Nee, en gaan jullie dan samen naar buiten? Want ik weet ook dat je nog een broertje hebt.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Een jongere broertje.

[Alisha]Meestal gaan we wel met z’n vieren, maar we gaan nog niet naar te drukke plekken, zeg maar.

[Warsha]Ja, ja. Maar je komt wel even voor frisse lucht, wil je maar naar buiten?

[Alisha]Ja.

[Warsha]Ja, ja. En hoe oud is je broertje?

[Alisha]Hij is vijf. Hij zit op de basisschool. En 11 mei mag hij weer naar school. Hij zit in groep 2. En hij vind het niet zo heel leuk om thuis te blijven de eerste paar weken vond hij helemaal niet leuk. Nu is hij er wel wat meer aan gewend.

[Warsha]Ja. Ja, het is voor hem natuurlijk ook moeilijk om deze situatie uit te leggen. Helpen jullie hem daar ook in? om het te begrijpen.

[Alisha]Ja, we vertellen hem veel erover en over de regels en waarom hij nu niet naar zijn vrienden mag en zo.

[Warsha]Ja. Ja, dat is wel minder. Hoe voel jij je over deze situatie? Hoe vind je het?

[Alisha]Eerst was ik eigenlijk wel blij dat de scholen dicht gingen. Maar nu vind ik het niet heel leuk meer.

[Warsha]Was je blij?

[Alisha]Ja, ik was wel blij. En nu vind ik het niet heel leuk meer.

[Warsha]En waarom was je blij? Ja, je dacht dat het dan een soort korte vakantie was? Of wel dat je les zou krijgen, maar dan wel?

[Alisha]Nee, gewoon. Soms heb je gewoon geen zin in school.

[Warsha]Ja?

[Alisha]Ja, soms wil je gewoon een lange weekend.

[Warsha]Ja, dat is waar. Weekend gaat snel voorbij.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Ja en verder?

[Alisha]Ja, voor de rest, ik vind het nu wel oké. Maar de eerste paar weken vond ik het niet zo heel leuk.

[Warsha]Nee, snap ik. Er zijn ook bepaalde vragen bij jou binnengekomen of die er in je hoofd spelen. Over deze situatie. Ik weet bijvoorbeeld dat kleine kinderen best wel eng vinden. Dat het ook wel een best wel rare tijd is en dat ze denken van oh weet je dat ik dit mag en kan meemaken. Dat is al best bijzonder. Vooral de kleine kinderen eigenlijk nog wel zoiets hebben van oh maar kan ik straks wel naar school. Jij bent natuurlijk een stuk ouder, je zit ook op de middelbare school. Hoe is dat voor jou? Zijn er vragen door in je hoofd die nog beantwoord zouden moeten worden bijvoorbeeld?

[Alisha]Nou, ik vraag me wel een beetje af wanneer ik nu weer naar school ga. Want over de basisschool is nu wel duidelijk uitgekomen, maar eigenlijk niet over de middelbare.

[Warsha]Ja, er is van de week gezegd dat het waarschijnlijk in juni… ..worden middelbare scholen weer… Of dat ze weer naar school mogen. Hoe vind je dat?

[Alisha]Ja, ik snap het op zich wel. Want je moet er natuurlijk wel gewoon veilig mee omgaan, maar… Het is wel een beetje apart, want ik zit nu in de tweede en ik heb dan nog maar een paar weken met die klas voordat ik naar de derde ga. Dus het is niet heel lang meer dan.

[Warsha]Nee, dat is waar. Ja. Ja, dat is ook wel een ding, hè?

[Alisha]Ja.

[Warsha]En verder heb je andere vragen die hier bij jou spelen, dus je denkt maar, hoe gaat dat dan?

[Alisha]Ja, ik had verhalen gehoord dat de zomervakantie dan zou ingekort worden. Of dat we echt hele dagen naar school moesten. Maar ik weet, ja… Ik vraag me wel af of dat gaat gebeuren.

[Warsha]Ja, dat is nog even afwachten, denk ik, hè?

[Alisha]Ja.

[Warsha]Ik heb dat ook inderdaad gehoord. Ja, praten jullie er thuis over? Over het virus, over de situatie nu?

[Alisha]Ja, mijn ouders proberen het gewoon zo goed mogelijk uit te leggen. En we kijken nu ook elke week naar het journaal, naar het jeugdjournaal en ook gewoon naar die andere. En ja, dus we weten wel gewoon wat er nu aan de hand is.

[Warsha]Ja, dat is heel goed dat je dat doet, maar je ziet natuurlijk ook minder leuke beelden op het journaal. De ziekenhuizen, de mensen die komen, de overledijden, mensen die ziek zijn. Hoe is dat voor jou? Hoe komt dat binnen bij jou?

[Alisha]Ik weet het niet eigenlijk. Het is gewoon… Ik ben het nu wel een beetje gewend. Het gaat daar elke dag over op het journaal.

[Warsha]Ja. Dus je bent er wel aan gewend geraakt. Maar je bent niet bang of zo. Of je vindt het spannend? Hoe vind je dat om daarnaar te kijken?

[Alisha] Ja, dat is natuurlijk niet fijn. Ik ben wel een beetje bang voor mijn familie die het niet krijgen. voor mijn opa’s en mijn oma’s enzo. Maar ja, voor de rest gewoon normaal.

[Warsha]Ja, want die opa’s, oma’s kun je natuurlijk nu niet zien. Spreek je ze wel verder via de telefoon of videobellen?

[Alisha]Ja, gisteren was ik nog met mijn nanny gaan lopen door een park op anderhalve meter afstand samen met mijn moeder. Dat vond ze wel heel leuk. Zij is natuurlijk wel een beetje eenzaam nu en dat is voor ons wel heel leuk.

[Warsha]Ja, wat lief.

[Alisha]Ja.

[Warsha]Nou, je bent nu ook veel meer je broertje thuis. Doen jullie dan ook… Nee, je bent eigenlijk veel met z’n vieren thuis natuurlijk. Maar, ja, doen jullie ook veel meer leuke dingen samen met elkaar?

[Alisha]Ja, de laatste tijd kijken we bijna elke avond een film, doen we spelletjes. Dat is wel heel leuk nu.

[Warsha]Ja? En wat voor spelletjes doen jullie?

[Alisha]Verschillende, soms doen we gewoon een kaartspel of monopoli ofzo, al die dingen.

[Warsha]Oh, wat leuk, ja. En heb je ook meer tijd met je broertje?

[Alisha]Ja, ook.

[Warsha]Ja, doen jullie dan ook leuke dingen of is het anders?

[Alisha]Ja, soms fietsen we een heel klein rondje of… Ja… Vandaag gingen we nog even met voetballen, dat was wel leuk.

[Warsha]Ja, leuk. Wat mis je nu eigenlijk?

[Alisha]Ja, mijn familie en vrienden.

[Warsha]Want is er veel veranderd bij jullie thuis dan voorheen?

[Alisha]Ja, want eigenlijk gingen we bijna elke maandag naar mijn oma toe. Maar dat gaat natuurlijk nu niet meer. En we hadden op zich best wel vaak eten of gingen naar de restaurant. En dat gaat nu ook niet meer.

[Warsha]Nee, hoe gaat dat nu? Hoe ziet dat er nu uit?

[Alisha]Ja, we bellen gewoon veel familie. En ja, dat soort dingen.

[Warsha]Ja, en met het eten? Wordt er nu meer gekookt?

[Alisha]Oh ja, veel meer.

[Warsha]Ja, ja. Miss je het eten van het restaurant bijvoorbeeld?

[Alisha]Nee, mijn moeder kookt lekker hoor.

[Warsha]Ja? Oh mooi, ik doe het zo. Wat zou je graag anders willen nu?

[Alisha]Ja, misschien gewoon iets meer duidelijkheid over hoe lang het gaat duren. Dat is normaal. Ja, want ik snap wel waarom het nu allemaal zo is en ik wil ook niet dat ze dat dan nu gaan veranderen. Gewoon wat meer duidelijkheid over wanneer we dan weer naar school kunnen gaan. Ja.

[Warsha]Ja en zijn er nu ook juist dingen waar je blij van wordt?

[Alisha]Ja, dat ik meer tijd heb met mijn ouders en mijn broertje. Dat is wel leuk nu.

[Warsha]Ja? Mooi om te horen. Ja, als je alles uit de hele wereld mocht kiezen. En je mocht het helemaal zelf bepalen. Wat zou je dan het eerste doen?

[Alisha]Als het voorbij is?

[Warsha]Ja.

[Alisha]Ja, dan zou ik gewoon als Eerste van mijn familie vliegen.

[Warsha]Maar je hebt… Ja, heb je verder nog echt een grote wens? Die helemaal zelf mag bepalen?

[Alisha]Dat gewoon veel mensen gezond blijven.

[Warsha]Ja, oh mooi, mooi. Ga je eigenlijk wel later naar bed of niet? Je zegt jullie kijken elke avond film. Zijn daardoor je je bedtijden ook veranderd?

[Alisha]Ja, wel een beetje. We gaan nu wel wat later. En ja, ik val niet altijd gelijk in slaap. Dus bij mij duurt dat altijd wel even. Ja.

[Warsha]Is het ook stiekem op je telefoon?

[Alisha]Niet vaak, soms heel veel voor kleine dingetjes, maar niet heel vaak eigenlijk.

[Warsha]Nee, oké. Heb je verder nog tips voor andere kinderen?

[Alisha]Nou ja, om gewoon binnen te blijven en je aan de regels te houden met de anderhalve meter afstand en zo. En dan denk ik dat als je dat allemaal doet, dat het dan gewoon wel wat sneller voorbij is. Ja.

[Warsha]Mooi. Heb je nog tips of spelletjes om te doen? Met jullie nu ook veel spelletjes samen. Of leuke filmtips?

[Alisha]Filmtips? Ik weet niet, ja ik vond White Chicks wel leuk.

[Warsha]Ja?

[Alisha]Ja ik vond het echt een leuke film.

[Warsha]Nou ja. Mooi. En spelletjes tips?

[Alisha]Nee eigenlijk niet.

[Warsha]Nee? Oké.

[Alisha]Nee.

[Warsha]Geeft niet. Ben je eigenlijk ook wel veel meer gaan eten. Ik heb volgens mij nu in elke aflevering wel verteld dat ik meer ben gaan eten. Dat komt ook een beetje omdat ik gewoon veel binnen zit. En ja, ik denk ook een beetje uit… Nou, ik verveel me niet echt, maar… ik ben wel echt meer gaan eten. Hoe is dat bij jou?

[Alisha]Bij mij is dat ook wel wat meer geworden, want op school at ik eigenlijk nooit heel erg veel en thuis eigenlijk ook niet, maar, dat is nu wel een beetje anders omdat je de hele tijd thuis zit en dan ga je toch allemaal andere dingen eten.

[Warsha]Ja, ja, ik ook. Oké, we gaan het gesprek overronden. Ik vind het leuk dat je er was Alisha.

[Alisha]Ja, ik vond het ook leuk.

[Warsha]En leuk om jouw ervaringen te horen. Wil je verder nog iets zeggen?

[Alisha]Ja, gewoon doe voorzichtig en blijf gezond. Voor de rest ja.

[Warsha]Oké, dankjewel.

[Alisha]Alsjeblieft.

[Warsha]Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Je kunt mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Ook zou ik het heel erg lief vinden als je een berichtje achterlaat op iTunes. Of je kunt mij 5 sterren geven. Tot de volgende keer!

Luisteren kan ook via de volgende kanalen