6 mei 2020

#7 Noer (12 jr) – Waarom worden de lege ziekenhuizen niet gebruikt voor corona?

In aflevering 7 ga ik met Noer van 12 jaar in gesprek. Hij vertelt over zijn enorme passie voor een game. Mist hij voetbal en zijn vriendjes. Hij deelt een mooi idee voor het opvangen van patiënten die corona hebben.
6 mei 2020

#7 Noer (12 jr) – Waarom worden de lege ziekenhuizen niet gebruikt voor corona?

In aflevering 7 ga ik met Noer van 12 jaar in gesprek. Hij vertelt over zijn enorme passie voor een game. Mist hij voetbal en zijn vriendjes. Hij deelt een mooi idee voor het opvangen van patiënten die corona hebben.
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha]Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Vandaag heb ik Noer in de podcast show. Ik vind het erg fijn dat je er bent, Noer. Welkom. Ik vind het leuk dat je meedoet, maar eerst wil ik, willen de luisteraars je beter leren kennen. Ik werk normaal veel met kinderen en ik mis de kinderen een beetje om me heen en wil me eigenlijk, ja, vraag me eigenlijk al goed, nu met ze gaan, nu ze thuis zijn. En daarom heb ik je moeder gevraagd of ik met jou gesprek mag gaan.

Heb je daar zin in?

[Noer]Jaaa!

[Warsha]Goed zo! Heb je nog vragen aan mij?

[Noer]Nee.

[Warsha]Oké, misschien komt dat later. Nou, welkom Noer in de show! Hoe oud ben jij?

[Noer]Ik ben 12 jaar oud. En zit in de eerste klas.

[Warsha]Wow, de brugklas. Super! Vertel eens wat over jezelf, wat vind je leuk om te doen?

[Noer]Wat ik leuk vind om te doen is voetbal en… ..Af en toe basketbal en gamen.

[Warsha]En wat voor games zijn dat?

[Noer]GTA V en Fortnite.

[Warsha]Oké, oké. Spannend. En basketbal? Dat kan je nu niet meer doen? Oefen je nog wel zelf of ligt dat stil?

[Noer]Nee, het staat echt gewoon stil.

[Warsha]Je hebt gemerkt dat er de afgelopen weken al best wel veel veranderd is. Vanwege het coronacrisis. Wil je daar iets over vertellen? Hoe heb jij dat meegekregen?

[Noer]Dat er een coronacrisis in Nederland is.

[Warsha]Ja? Wat weet je ervan af?

[Noer]Wat ik ervan af weet is dat het door de Chinezen een beetje is gekomen. Omdat ze van alles eten, vleermuizen. En in vleermuizen, zat dat corona. En toen hebben ze allerlei mensen besmet. En nu is het over de hele wereld, is het gekomen.

[Warsha]Ja, wat vind je daarvan dat het nu zo over de hele wereld is ontstaan?

[Noer]Ja, dat vind ik wel niet zo leuk want je kunt minder doen. Eigenlijk, je kan niet naar buiten. Nou, het mag wel, maar als je dan wilt voetballen, dan mag het niet minder dan… Dan mag het maar in groepjes van drie.

[Warsha]Ja, je moet afstand nemen, hè natuurlijk. 1 meter 50, 1,5 meter.

[Noer]Ja.

[Warsha]Je mag dus ook niet naar school. Hoe vind je dat, dat je nu niet naar school kan gaan?

[Noer]Aan de ene kant vind ik het wel leuk, maar aan de andere kant vind ik het dan minder leuk. Want eigenlijk zit je dan de hele tijd thuis. Heb je niks te doen, behalve huiswerk die je moet maken. Ja, dat. Maar ook school kan je gewoon fijn werken, maar het is ook gewoon… wel is fijn om even een keertje niet op school te zijn. Maar nu gaat het wel best wel lang door.

[Warsha]Ja, klopt. We hebben gisteren doorgekregen dat het…

[Noer]28 april.

[Warsha]Ja, klopt. Ja, want nu ben je al een paar weken les aan het volgen thuis?

[Noer]Ja.

[Warsha]Hoe is dat voor jou om de lessen thuis te volgen?

[Noer]Ja, voor mij is het wel een beetje anders, want je krijgt minder uitleg. Het is meer van hier een document ga het maken, dat is het eigenlijk. En af en toe krijg je wel eens een… Nou oké, Dinsdag was de eerste keer dat we van de meester echt uitleg en feedback kregen over een bepaald onderwerp.

[Warsha]Dat was pas afgelopen Dinsdag, dus pas in de derde week.

[Noer]Ja, dat was eigenlijk de eerste uitleg en het eerste bekende, Je hoorde eigenlijk iemand anders dan alleen je moeder, je vader of je broer, zus of je andere broer.

[Warsha]Want hoe ziet zo’n dag al voor jou uit? Sta je op tijd open of sta je juist later op? Kan je een beetje uitslapen?

[Noer]Ik moet eigenlijk om 9 uur beneden zijn. Dat is best wel irritant.

[Warsha]Je kan wel een beetje uitslapen dan, toch?

[Noer]Nou, normaal heb ik ook een kort voor 9 les.

[Warsha]Ah, oké.

[Noer]Maar eigenlijk heb ik dat eerste uur… Echt geen uitleg dus kan ik eigenlijk het eerste uur gewoon slapen? Want ik heb geen uitleg daarvoor.

[Warsha]Nee, nee, oké.

[Noer]Maar gelukkig, gelukkig krijgen we donderdag een live les van onze en mijn andere meester. Dus dat is wel fijn?

[Warsha]Ja, fijn zo’n live les. Ja, want je start op 9 uur, hoe ziet dat er verder uit?

[Noer]Daar start ik gewoon. Ja, dan kom ik beneden en pak ik al mijn spullen om mijn huis uit te maken. Dan kijk ik wat ik moet doen in mijn portal. En dan ga ik dat eigenlijk gewoon maken. Leraren vragen, zeggen,.. dan maak je deze drie opdrachten. Die lever je dan in via een bepaalde app.

[Warsha]Welke app is dat?

[Noer]Ja verschillende apps. Je hebt ShowBee, Pages, en nog veel meer apps.

Oké. En dat zijn allemaal apps waar je lessen in moet volgen of moet inleveren?

[Noer]Ja, meer inleveren.

[Warsha]Ja. Oké. Hoe krijg je verder les? Krijg je hulp of doe je het eigenlijk meer zelf? Want je zit natuurlijk in een brugklas.

[Noer]Ja, eigenlijk doe ik het meer zelf.

[Warsha]Ja, het is heel zelfstandig. Ja. Krijg je wel hulp als je die nodig hebt?

[Noer]Ja, soms moet ik er wel heel vaak naar vragen, maar ja.

[Warsha]Ja. Mis je je vriendjes en klasgenootjes?

[Noer]Ja, eigenlijk wel. Gewoon even iets anders dan de stemmen hier.

[Warsha]Ja. Want heb je wel contact met ze op andere manieren?

[Noer]Ja, dat is alleen afgelopen Dinsdag. Toen hoorde ik ze echt voor het laatst. Maar ook een andere vriend die spreek ik, dan speel ik gewoon een spel, af en toen.

[Warsha]Via de Playstation of niet?

[Noer]Nee, of via telefoon. Dan bellen we elkaar en dan oortjes in en het spel openen.

[Warsha]Oké, op die manier. En welk spel is dat?

[Noer]Brawl Stars.

[Warsha]Oké, oké. En wat voor spel is dat voor de luisteraars die het niet kennen? Want ik ken het ook niet.

[Noer]Dat is een speel, dan heb je verschillende knokkers of brawlers. En dan heb je verschillende modus. Je hebt bijvoorbeeld jam grab, dat is gewoon edelstenen grijp. Dan moet je tien edelstenen zien te krijgen. Maar dat is dan eigenlijk een drie versus drie. Dan speel je met twee andere mensen. En dan heb je eigenlijk ook nog showdown. Dan kan je dat solo of duo spelen. Bij solo ga je tegen 10 andere mensen, of 9 andere mensen moet je zeggen. En dan moet je winnen met een bepaalde knokker. En bij duo zit je in een team en dan moet je tegen 4 andere teams spelen. En dan heb je ook knokballen, dat is ook 3 tegen 3. En dan heb je ook nog… Ja, knokbal is eigenlijk dat je twee doelpunten moet scoren met de ballen. Maar dat gaat dus ook weer drie tegen drie, dus dan moet je ook weer vechten om de bal. En om de score. En je hebt ook nog bijvoorbeeld verschillende soorten grote gevechten. Zoals… mega gevecht, dan moet je eigenlijk een mega knokker verslaan. Die heeft eigenlijk de hele tijd een smoothie. Een smoothie die je sterk maakt dan. En dan heb je ook nog een krachtspel. En dat gaat dan echt alleen om de spelers die hun spelen, hun knokker. Want er zijn 34 soorten knokkers. Dan gaat het er om, als je een knokker hoogste level hebt, dan ga je dan tegen andere mensen die die level hebben. Dat heet Star Power. Dus dan heb je eigenlijk twee verschillende soorten dingen. Dan kan je bijvoorbeeld ik help El Primo, dat is een knokker. Heb ik Star Power en die heb je dan El Fuego. Dat is een van de Star Powers. En je hebt er nog een, zomaar die weten de namen eventjes niet.

[Warsha]Oké, je hebt al aardig wat verteld.

[Noer]Als ik met hem speel, dan speel ik meestal met El Fuego . Dat is eigenlijk zijn dat vijanden. 3 seconden lang 300 damage nog oplopen.

[Warsha]Oké.

[Noer]En als je dan nog met hem een paar schoten op hem lost, dan ben je heel snel dood. Maar dan respawn je weer na een paar seconden. Dat is in elk spel anders. Ja. Dan respawn.

[Warsha]En speel je dat nu vaker nu je thuis bent?

[Noer]Ja. Ja, eigenlijk wel.

[Warsha]Ja?

[Noer]Omdat op school, ja, je hebt echt leraren die erop letten, maar thuis heb je niet zo. En dan heb je ook iets meer ruimte.

[Warsha]Ja. Ja, mooi. Fijn dat je dat kan doen met hem. Want hoe voel je verder over deze situatie?

[Noer]Hoe ik me erover voel? Ja, het is raar. Dat gevoel is raar. Dat je opeens binnen moet blijven. Zonder enig contact met andere mensen.

[Warsha]Ja, want weet je waarom je binnen moet blijven?

[Noer]Ja, dat is eigenlijk ook gewoon echt meer voor de veiligheid en gezondheid van het volk, van de mensheid in Nederland.

[Warsha]Ja, ja. En hoe voel je je verder er nog bij?

[Noer]Ja, voor de rest. Het is gewoon een beetje saai. Het is echt jammer dat we binnen moeten blijven. Want ik ben ook met training gewend. Op dinsdag, donderdag en vrijdag.

[Warsha]En wat voor training is dat?

[Noer]Dat is een voetbaltraining. Op dinsdag heb ik wel een keepers training, maar die vind ik wel echt de leukste training van de week.

[Warsha]Leuk, hoe lang zit je al op voetbal?

[Noer]1,5 jaar of 2 jaar.

[Warsha]Oké, dat is wel lang. Wil je iets over vertellen?

[Noer]Ja, ik weet niet wat ik er over kan vertellen. Het is voetbal.

[Warsha]Ja. Ja, ik wil je alle leukste hobby.

[Noer]Ja, ik denk wel dat de meeste mensen weten wat voetbal is.

[Warsha]Ja, dat wel. Maar ik dacht misschien wil je aan ervaring delen of vertellen wat je eraan mist nu.

[Noer]Oh, ja, ik vind de wedstrijden, die vind ik jammer dat die ook afgelast zijn.

[Warsha]Ja, klopt. Je mag natuurlijk niet meer dan…

[Noer]Drie personen. En dat is een…

[Warsha]Ja, klopt.

[Noer]Dan heb je eigenlijk, als je een voetbalspel, als je een wedstrijd speelt, dan heb je 22 spelers op het veld.

[Warsha]Ja, klopt.

[Noer]Dus dat kan irritant zijn. Dat is irritant, ja. Ja. Wat praten jullie er thuis over? Over deze coronacrisis en hoe dat allemaal gaat?

[Noer]Ja. Ja, we kijken wel vaker naar het journaal en jeugdjournaal en allerlei mensen die er over praten, die er ook wat over te zeggen hebben, nieuwtjes, oudtjes, dat soort. We zijn ook blij dat er al mensen genezen zijn. Dus daar zijn we wel erg blij mee.

[Warsha]Zeker, ja. Want je ziet natuurlijk ook beelden in het journaal. Hoe is dat voor jou om dat te zien dan?

[Noer]Ja, het enige wat ik dan zie is gewoon legen straten.

[Warsha]Ja, en de volle ziekenhuizen natuurlijk.

[Noer]Ja, en de overvolle ziekenhuizen. Maar dan vraag ik me eigenlijk best wel af van… Waarom gebruiken jullie niet de ziekenhuizen die failliet zijn gegaan? Die hebben genoeg afdelingen.

[Warsha]En aan welke ziekenhuizen denk je dan?

[Noer]Dan denk ik meer aan de MC’s. Gewoon MC’s, Slotervaart ziekenhuis, dat soort ziekenhuizen, Lelystad. Want die zijn nu helemaal leeg.

[Warsha]Ja, dat is een hele goede Noer.

[Noer]In het Slotervaart ziekenhuis heb je dan gewoon 12 verdiepingen. Ik weet niet hoeveel bedden daar zijn, maar ze zijn nu bezig. met in een week 2400 bedden. Maar als je dan gewoon die ziekenhuizen gebruikt die failliet zijn gegaan, dat je die dan eigenlijk gewoon gebruikt. Ja. Dan heb je binnen minimaal eigelijk een week zelfs 2400 bedden. Dat is een meer zelfs misschien.

[Warsha]Ja, klopt. Ja, ik denk het ook. Dat is inderdaad een hele mooie…

Dat je dat zegt, dat heb ik zelf helemaal niet aan gedacht. Inderdaad een hele mooie, goede tip. Wie weet hoort iemand dat als ze jouw podcast terug luisteren.

[Noer]Dat hoop ik.

[Warsha]Ja, dat is inderdaad een hele goede idee. Misschien staan mensen daar helemaal niet stil bij.

[Noer]Ja, want nu is eigenlijk de meeste virus in Nederland is eigelijk echt in het zuiden. Dus in plaats van dat ze het een beetje naar het noorden gaan verplaatsen, de mensen die zijn besmet. Groningen, daar zijn ze nu ook al mee bezig, zag ik. Maar Amsterdam wordt niet over gepraat. De Wadde-eilanden ook niet. Dat soort plaatsen. zijn eigenlijk de beste nu, want dan is het een beetje verspreid. En dan is het minder, want die mensen die kunnen dan minder, meer afstand houden en dat soort dingen.

[Warsha]Ja, ja. Want is het wel goed om het juist te verspreiden? Waarom denk je dat dat beter is?

[Noer]Zodat, want kijk nu, zijn er juist meer mensen in Limburg en Noord-Brabant besmet. Maar dat is het nou juist. Want als er zoveel mensen die besmet zijn op elkaar wonen, dan is het logisch dat opeens heel Brabant is besmet ofzo. Maar in plaats van dat je mensen uit elkaar haalt, dat het dan minder wordt. Dat de besmettingen minder worden.

[Warsha]Ja, mooie gedachten Noer. En goed dat je dit ook deelt. Ik denk dat daar heel veel mensen nog niet… of heel veel kinderen daar ook niet bij stilstaan. Heel veel mensen niet in het algemeen. Je hebt natuurlijk oudere broers en een zus?

[Noer]Ja.

[Warsha]Hoe gaat het daarmee? Want je bent natuurlijk veel meer met hen.

[Noer]Ja. Ja, die duikt net weg. Nee, dat ik mijn broertjes, broers bedoel ik en zus veel meer zie. Nou oké, alleen eigenlijk mijn broer, maar mijn zus en mijn andere broer zie ik wel minder nu. Want ze komen ook wel eens om de week.

[Warsha]Ja, want die wonen bij je vader hè?

[Noer]Ja, klopt.

[Warsha]Ja. Hoe is dat nu om meer met je broer te zijn?

[Noer]Het kan soms irritant zijn, maar het kan soms ook leuk zijn.

[Warsha]Hoe oud is hij?

[Noer]Hij is veertien.

[Warsha]Veertien, ja.

[Noer]Maar dan is het soms ook wel leuk omdat we dan de moeder irriteren. Bijvoorbeel als ze aan het bellen is met haar collega’s, via Microsoft Teams. Dan zeggen we tegen mama bijvoorbeeld boomer, dat soort dingen.

[Warsha]Gaan jullie mama dan gewoon vervelen als ze met collega’s aan het bellen is?

[Noer]Ja, die collega’s kennen we wel.

[Warsha]Oh, oké.

[Noer]Dat is dus helemaal niet erg, vind ik. Dat is niet erg.

[Warsha]Gelukkig. Ja. Want doen jullie ook meer leuke dingen samen? Meer dan normaal?

[Noer]Nee, ja soms. Soms gaan we dan in de avonden gaan we dan blackjack spelen.

[Warsha]Echt? Met mama?

[Noer]Ja, met mama. Maar die verliest dan meestal. Laatst bijvoorbeeld toen deden we blackjack met een roulette. Dus dan moest je een zo’n chips pakken die was best wel pittig. Je moest gewoon pakken en dan pas mocht je je kaart omdraaien.

[Warsha]Oké, zijn er nog andere leuke dingen die jullie samen doen?

[Noer]TV kijken,

[Warsha]Samen koken misschien? ik weet dat je ervan koken houdt?

[Noer]Ja, ik heb laatst wel gekookt twee avonden achter elkaar.

[Warsha]Wat heb je gemaakt?

[Noer]De eerste avond had ik gewoon tonijn gemaakt, lekker makkelijk. We hadden namelijk die dag ook in de ochtend ofzo, brood gehaald, wel anderhalf meter afstand gehouden natuurlijk.

[Warsha]Heel goed.

[Noer]En toen hadden we het tonijn, dat was eigenlijk voor de lunch bedoeld. Maar dat ging niet door omdat we toch wel iets anders eten. En toen gingen we gewoon tonijn in de avond eten.

[Warsha]Lekker! Ja, leuk hoor! Hey, zijn er… Ja?

[Noer]En die volgende avond had ik er rijst gekookt met kip en spinazie.

[Warsha]Dat klinkt ook heel lekker.

[Noer]Ja.

[Warsha]Goed bezig. Wat zou je graag anders willen voor nu?

[Noer]Hoe bedoel je in de coronasituatie?

[Warsha]Ja, zijn er ook dingen waar je juist wel heel blij van wordt nu in deze coronacrisis?

[Noer]Nee, eigenlijk niet. Je bent eigenlijk gewoon meer thuis en dat wekt irritatie op. En dat kan soms heel irriterend zijn. Dan word je weer boos omdat je moeder bijvoorbeeld, die maakt je dan heel vroeg in de ochtend wakker. Die gaat je dan in je oren schreeuwen. Gaat dan zeggen ouwe steen, ouwe steen. Om op te staan en dan gaat ze met prikken. Dat kan soms irritant zijn.

[Warsha]Ik zie het je moeder wel doen hoor. Is het gewoon omdat ze jullie terug wel pakken omdat jullie ook heel stout zijn?

[Noer]Ja, maar dat was de eerste avond. Ik hoop dat ze nu niet zo mee luistert.

[Warsha]Oké. Zijn er ook dingen die je nu erg mist?

[Noer]Ja, vrienden.

[Warsha]Welke dingen zijn dat?

[Noer]Ook een beetje school. Want dan heb ik meer zin gewoon in Engels, gym. Ja, die vakken een beetje.

[Warsha]Ja. Ja, dat snap ik heel goed. Ja. En… Heb je verder nog tips voor luisteraars, voor andere kinderen, om te doen? Of advies?

[Noer]Maak je huiswerk of maak je schoolwerk in blokken. Dat is niet in echte uren dat ze hele drie, vier uur achter elkaar achter één ding aanzit. Maar dat je echt gewoon eerst een half uur doe ik dit, andere half uur doe ik dat, dan een kwartiertje pauze, dat soort dingen.

[Warsha]Ja, heb jij dat schema voor jezelf gemaakt of heb je dat samen met mama gedaan?

[Noer]Ja, daar ben ik nog mee bezig want soms kom daar ook nog irritatie bij kijken van, maar ik wil dan dit doen, maar zij wil dan dat ik dat ga doen.

[Warsha]Oh, ja.

[Noer]Dus ja, dat kan soms wel een beetje… ja irritant zijn.

[Warsha]Komen jullie daar wel uit dan?

[Noer]Ja, uiteindelijk komen we daar wel uit.

[Warsha]Ja. Nou, heel goed.

Je hebt al best wel veel verteld Noer, en ook wel echt hele goede dingen. Ik ben ook heel blij mee. En ik ga het gesprek afronden dan. Ik vond het erg leuk om je in de podcastshow te hebben.

Ja? Hoe vond jij het?

[Noer]Ja, ik vond het leuk.

[Warsha]Oké, nou, dat zo. Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Je kunt mij volgen via kindervreugde op Instagram en Facebook. Ook zou ik het heel erg lief vinden als je een berichtje achterlaat op iTunes. Of je kunt mij 5 sterren geven. Tot de volgende keer!

Luisteren kan ook via de volgende kanalen