24 mei 2020

#13 (BONUS) RAMADAN aflevering met Jahneely (12 jr) – Vasten zonder Islamitische achtergrond

In aflevering #13 ga ik met Jahneely van 12 jaar in gesprek. Zij is van Caribische afkomst en doet mee met het vasten tijdens Ramadan. In haar verhaal vertelt ze waarom ze gekozen heeft om te vasten en wat het voor haar betekent. Ze heeft toffe hobbies en mooie wensen. Ben je benieuwd? Luister naar deze aflevering!
24 mei 2020

#13 (BONUS) RAMADAN aflevering met Jahneely (12 jr) – Vasten zonder Islamitische achtergrond

In aflevering #13 ga ik met Jahneely van 12 jaar in gesprek. Zij is van Caribische afkomst en doet mee met het vasten tijdens Ramadan. In haar verhaal vertelt ze waarom ze gekozen heeft om te vasten en wat het voor haar betekent. Ze heeft toffe hobbies en mooie wensen. Ben je benieuwd? Luister naar deze aflevering!
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de Kindervreugde Podcast. Mijn naam is Warsha van Kindervreugde en leuk dat je luistert. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek. Deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen. Nou, welkom in mijn podcast show. Vandaag heb ik Jahneely in de podcast show en ik vind het heel erg leuk dat ze meedoet. Welkom Jahneely.
[Jahneely]Hoi.

[Warsha]Ik vind het heel fijn dat je er bent. Allereerst willen de luisteraars jou een beetje leren kennen. Ik werk zelf met kinderen en sinds deze Corona de wereld is ingekomen ben ik deze podcast eigenlijk gestart. om te kijken hoe het is met de andere kinderen, welke verhalen ze hebben te delen, te vertellen. Via jouw tante ben ik bij jouw moeder terechtgekomen. En heb ik je moeder gevraagd of ik met jou gesprek mag gaan, dus heb je er zin in?

[Jahneely]Ja, ik heb er wel heel veel zin in.

[Warsha]Goed zo, mooi. Jahneely, vertel eens hoe oud ben je en wat vind je leuk om te doen?

[Jahneely]Ik ben 12 jaar oud en ik vind het heel erg leuk om te sporten, dus dans en kickbox. En daar omheen vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken en gewoon buiten te spelen.

[Warsha]Ja, mooi. En wat voor dans doe je graag?

[Jahneely]Ik doe eigenlijk alle danssoorten wel heel veel. En die vind ik ook heel erg leuk. Alleen het meest leuk vind ik, denk ik, afro en hiphop.

[Warsha]Oh wauw. Gaaf. Hoe ben je daar opgekomen?

[Jahneely]Nou eigenlijk danst ik altijd al een beetje thuis. En toen ging ik op kickbox en daarnaast was een dansschool. En daar kwam ik dus ook vaak. En toen deed ik een keertje mee. En toen vond ik het eigenlijk heel erg leuk. En daarna ging ik auditie doen voor een demo team. En dat houdt in dat je wedstrijden doet. En toen mocht ik meedoen in het team. En eigenlijk doe ik nu al veel wedstrijden. En ga ik daar altijd mee door.

[Warsha]Ja, mooi. En kickboksen, hoe is dat ontstaan? Hoe ben je daar op gekomen?

[Jahneely]Nou eigenlijk ging ik vaak al kickboksen thuis met mijn vader. En toen ging mijn moeder bij een school werken waar ze ook kickboksen gaf. En toen ging ik daar ook eigenlijk een keertje mee doen. En nu doe ik het al 5 jaar, en vind ik het heel erg leuk.

[Warsha]Mooi, oh wauw 5 jaar, dat doet toch best wel een poosje. En in welke groep zit je?

[Jahneely]Ik zit in de derde groep van 7 en dat houdt volgens mij in 12 tot en met 17 of 16. En ja, dat is de echte.

[Warsha]Ja, mooi. En in welke groep zit je van school?

[Jahneely] Groep 8.

[Warsha]Groep 8?

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Mooi. Nou ja, het is al enkele maanden, of nou ja twee maanden, zo denk ik een beetje dat je niet naar school kon gaan. Afgelopen week is school wel weer opengegaan. Hoe was het voor jou in het begin om ja dat je te horen kreeg dat je niet naar school kon gaan en dat je dus thuis het onderwijs moest volgen?

[Jahneely]Het was eerst al een beetje raar, want ik vond het nog best moeilijk thuis werken. En als ik vragen had, dan kon ik het niet altijd stellen, aan de meester natuurlijk. En de online lessen waren ook heel anders. En klasgenoten kon ik natuurlijk niet meer zien. Alleen, dan na een tijdje ging het gewoon wel weer makkelijker. En vond ik het eigenlijk ook wel leuk.

[Warsha]Ja, dus het was even wennen in het begin.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]De lessen. Want hoe ziet zo’n dag er voor jou uit?

[Jahneely]Thuis of op school nu?

[Warsha]Nou, allebei. Begin maar bij thuis. Hoe zag dat eruit?

[Jahneely]We kregen eigenlijk gewoon een schema en toen begon ik gewoon om half negen. En dan doe ik eigenlijk gewoon mijn schoolwerk, wat ik heb gekregen van de meester. En dan hebben we ook pauzes zo tussendoor. En soms krijg ik dan online les via bellen, maar meestal gewoon krijg ik een e-mail.

[Warsha]Ja, mooi. En hoe gaat dat nu op school? Want de afgelopen week is de school weer opengegaan.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Hoe ziet dat er bij jou uit?

[Jahneely]Het was wel anders, want de klas is nu groepen verdeeld. En we zitten allemaal op afstand. En gymmen en met elkaar buitenspelen kan ook niet meer. Dus dat was wel heel anders. Maar nu ben ik er op zich wel aan gewend.

[Warsha]Ja, want is je klas ook door de helft gesplitst?

[Jahneely]Ja, en dan moeten we om de dag naar school. Ik moet maandag, dinsdag en vrijdag. En de andere klas dinsdag en donderdag.

[Warsha]Ja, die hoeven maar twee dagen en jij drie.

[Jahneely]Ja, maar ik moet maandag een hele dag en die andere dagen een halve dag. Dus eigenlijk heb ik dan ook twee dagen.

[Warsha]Oh ja, oké, oké. Ja, dat is dan wel eerlijk verdeeld.

[Jahneely]Ja, ik dacht eerst ook al, he?

[Warsha]Ja, inderdaad. Ja, ja. Want hoe gaat dat met de regels dan op school die je nu moet toepassen?

[Jahneely]Ja we mogen niet bij elkaar en buitenspelen is in groepjes verdeeld. En omdat ik in groep 8 zit, zullen we ook kamp hebben en eindmusical. Alleen, dat gaat volgens mij ook niet meer door. Dus dat is wel jammer. Maar we proberen nog wel te kijken als het lukt. Dus het is wel heel erg veranderd.

[Warsha]Ja, ja. Het is wel jammer dat het eindmusical niet doorgaat dan.

[Jahneely]Ja, omdat het is toch wel de laatste afscheid. Ja.

[Warsha]Maar dan zijn jullie nog aan het kijken hoe zij dat gaan organiseren.

[Jahneely]Ja, maar we zijn met 45, want er zijn twee groepen acht. Alleen nu kunnen we natuurlijk niet meer met elkaar op het podium. En dan moet het in groepjes. Dus dat wordt ook wat moeilijker.

[Warsha]Ja, want je moet natuurlijk oefenen en alles voorbereiden natuurlijk. Je rol kunnen inspelen. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan als het doorgaat.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Natuurlijk ook de vraag. Ja, hoe ging het? Vond je het eigenlijk ook wel spannend om les te krijgen thuis? En met hulp van mama?

[Jahneely]Ik vond het niet echt spannend, maar ik vond het wel raar. En mijn zus had natuurlijk ook online les en mijn moeder moest gewoon werken thuis. Dus het was niet heel raar omdat we allemaal hier gewoon zaten. Maar soms als ik vragen had en dan wist mama het niet, toen wist ik niet echt wat ik moest doen. Maar dan kon ik wel een email naar meester sturen en zo. Maar dat is natuurlijk ook moeilijk als je het moet uitleggen via een email.

[Warsha]Ja, dat was wel even zoeken voor je dan. Kom je er uiteindelijk wel uit?

[Jahneely]Niet bij alles, maar dan vulde ik het niet in. Bijvoorbeeld want dat het mocht. Alleen de meeste dingen kwam ik wel gewoon uit. En als ik klaar was met mijn werk, alleen ik had nog tijd, dan ging ik bijvoorbeeld op de computer spelling doen of rekenen.

[Warsha]Ja. Hoe oud is je zus?

[Jahneely]Mijn zus is 16 jaar.

[Warsha]Ja, dus die zit op de middelbare school.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]En ja, miste je eigenlijk, want nu zie je je klasgenoten en je vrienden natuurlijk wel. Hoe was dat eerst?

[Jahneely]Nou, ik ging wel nog met één vriendin afspreken. Mijn beste vriendin. Alleen de andere kinderen wou ik natuurlijk ook wel zien. Dus dat was wel een beetje gek dat ik hun niet zag. Maar ja, sommige kinderen zag ik wel nog soms buiten. En dan kon ik gewoon praten. Dus dat is niet heel moeilijk of zo. Maar het is nu wel leuker dat ik ze weer zie op school.

[Warsha]Ja, want sprak je ze verder op andere manieren of was het echt alleen als je elkaar tegenkwam?

[Jahneely]Sommige kinderen kon ik nog mee praten op de telefoon. Alleen de anderen had ik niet echt contact mee verder via de telefoon.

[Warsha]Nee, nee. Wat weet je eigenlijk over het virus?

[Jahneely]Niet echt veel.

[Warsha]Nee.

[Jahneely]Dat het een virus is.

[Warsha]Ja. Ja, want volg je het journaal ook wel een beetje of helemaal niet?

[Jahneely]Ja, dat wel. Alleen, ik weet wel een paar kleine dingen, maar niet echt veel.

[Warsha]Nee, oké. En ja, je doet mee aan Ramadan?

[Jahneely]Ja.

[Warsha]En je hebt zelf geen islamitische achtergrond. Welke achtergrond heb je en wanneer heb je eigenlijk besloten om naar Ramadan mee te doen?

[Jahneely]Nou, zelf komen we uit Curaçao, ik ben wel in Nederland geboren. Alleen, mijn moeder dat is haar afkomst. En hoe ik eigenlijk begonnen ben met Ramadan, is mijn moeder deed altijd al mee. En ik vond het eigenlijk wel interessant. Dus ik keek vaak mee en soms deed ik mee. En toen begon ik eigenlijk mee te doen. En dan halve dagen. En toen vond ik het eigenlijk wel goed gaan en eigenlijk vind ik het echt interessant. En dit jaar doe ik helemaal mee. En het gaat wel goed ja, ik vind het echt interessant.

[Warsha]Ja, mooi. Want hoe lang doe je nu al mee?

[Jahneely]Een hele maand één jaar. En vorig jaar reek ik half een half dag.

[Warsha]Ja, mooi.

[Jahneely]Dus eigenlijk twee jaar.

[Warsha]Ja, ja, leuk. En ook goed van je trouwens, want, wat betekent Ramadan voor je en wat heeft je er nou toe gebracht dat je dat eigenlijk zo mooi vond en daar ook zelf aan begonnen bent?

[Jahneely]Ik vond het mooi dat mensen allemaal gezellig met elkaar zaten, en dat ze mensen helpen. Want dat moet ook in Ramadan, mensen helpen. En dat vond ik ook heel erg mooi. En toen zag mijn moeder bidden en dingen lezen. En dat vond ik heel erg interessant dat ik zelf mee ging doen.

[Warsha]Ja, leuk. En hoe is Ramadan voor jou begonnen? Is er eigenlijk nog een voorbereiding die vooraf of juist helemaal niet?

[Jahneely]Ik snap niet echt wat je bedoelt.

[Warsha]Nou, voordat Ramadan begint, moet je vooraf nog iets organiseren of moet je nog iets doen? Hoe ziet dat eruit? Of is het helemaal niks? Dat kan ook.

[Jahneely]Het hoeft niet per se, maar als je wil kan je bijvoorbeeld een paar dagen ervoor al beginnen te vasten, dat je erin komt. En je kan ook al beginnen dingen te lezen of bidden. Alleen dat hoeft niet.

[Warsha]En wat lees je dan?

[Jahneely]Ik lees van dit soort boekjes en dan staan er dingen in over hoe je moet bidden. En over de Ramadan. En ja, dat eigenlijk.

[Warsha]Ja, mooi. Ja, echt mooi en bijzonder hoe je dat allemaal bent begonnen. Wat mag je allemaal niet doen tijdens Ramadan?

[Jahneely]Je mag geen muziek luisteren en dat komt omdat er vaak scheld woorden inkomen of rare beelden, maar ik weet ook niet precies waarom je het helemaal niet mag. Maar ja, je mag geen muziek luisteren en je mag niet eten. Ja, niet eten en drinken. Ja, en niet vloeken. En bijvoorbeeld als je drinkt of rookt, dat mag ook allemaal niet.

[Warsha]Nee, nee. Wanneer mag je eten? Want dat verschilt natuurlijk per dag.

[Jahneely]Ja. Vandaag mogen we rond de half tien eten. Maar we begonnen eigenlijk bij Begin van Ramadan met negen uur en zo. En dan in de avond rond half vier ongeveer, dan gaan wij ontbijten. En dat is wel tot een bepaalde tijd, want als de zon weer op is, dan mogen we dus niet meer eten en drinken. En dan in de avond weer.

[Warsha]Want je zegt je staat half vier op voor het ontbijt, betekent dat je dan ook korter slaapt? Of dat, ja?

[Jahneely]Nou eigenlijk slaap ik gewoon. rond tien uur ga ik dan slapen en dan word ik weer rond half 4 wakker. En ja soms word ik niet wakker en dan heb ik de volgende dag wel van ik moest eigenlijk eten want ik heb wel honger. Alleen het is niet echt heel erg anders dan normaal. Dus ik slaap ook gewoon niet echt minder of zo. Want ik slaap dan ook een beetje uit. Maar het gaat wel goed.

[Warsha]Want school is natuurlijk afgelopen week begonnen. Hoe was dat voor jou om het op school te doen?

[Jahneely]Nou vorig jaar deed ik het natuurlijk ook al op school. Dus ik was er wel aan gewend. Alleen het is soms wel moeilijk, want dan krijg ik ook wel honger. Maar het is op zich ook een afleiding. Omdat ik op school ben en dan doe ik dingen. En dan is het eigenlijk wel een afleiding. Daarom vind ik het ook best moeilijk dat we niet meer konden sporten. Want dat vond ik eigenlijk ook wel een afleiding. Maar nu mogen we wel weer naar school en sporten buiten. Dus dan gaat het ook wel weer beter voor mij.

[Warsha]Ja. Ja, en je vertelt dat je het jammer vindt dat je niet kon sporten. Maar sport is natuurlijk heel intensief bezig zijn.

[Jahneely]Ja, want ik krijg niet echt dorst of zo. Ja, ik krijg wel dorst. Maar het is toch een afleiding. En als ik dan met een groepje ben is het altijd wel gezellig. Dus dan denk ik er niet echt aan als ik het doe.

[Warsha]Oké, ja, mooi. Merk je dat er veel verschil is dan hoe je het vorig jaar deed en nu? Vorig jaar deed je natuurlijk wel halve dagen. Dit jaar hele dagen, maar ook corona is de wereld ingekomen. Merk je dat daar ook verschil in zit?

[Jahneely]Nou, heel veel dingen kunnen we natuurlijk nu niet meer doen. De moskeeën zijn dicht. Ik kan niet met een heel groot groep Iftar doen. Dus dat is wel anders dan normaal. Want vorig jaar ging ik bijvoorbeeld naar de moskee en een grote iftar met mensen. En nu kan dat natuurlijk niet. Dus dat is wel heel anders. Maar het verschilt niet heel erg.

[Warsha]Nee, nee. Dus het is voornamelijk heel anders. En je kan veel niet met anderen doen. Hoe doe je dat nu eigenlijk?

[Jahneely]Nu eigenlijk alleen met mijn moeder. En dan gewoon in de avond met z’n tweeën eten. Ja, eigenlijk doe ik alles nu met mijn moeder gewoon.

[Warsha]Ja, leuk. Mooi ook. Hoe vind je dan dat je eigenlijk dan niet naar de moskee kan gaan?

[Jahneely]Nou, vorig jaar ben ik maar één keer naar de moskee gegaan. Dat was ook voor de eerste keer. En dat vond ik wel mooi te zien. Alleen dat we nu niet naar de moskee kunnen vind ik wel jammer. Want ik wou wel heel graag dit jaar weer. Maar het is niet heel erg anders op zich.

[Warsha]Nee, nee, nee. Mooi. Wordt dat misschien anders georganiseerd? Weet je dat? Of is het gewoon helemaal… Gewoon echt met mama alleen?

[Jahneely]Nou, ik doe het met sommige mensen soms, dan eet ik wel of dan bidden we samen. Maar het is wel anders, want we kunnen niet met te veel mensen… En allemaal afstand houden. Dus dat is wel jammer.

[Warsha]Ja. Mooi. Zijn er ook speciale maaltijden die jij klaar maakt? Want ik heb begrepen dat jij zelf kookt ook.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Dat is heel mooi. Maak je dan ook speciale maaltijden, gerechten die je dan echt juist tijdens deze periode eet?

[Jahneely]Ja, nu eten we vaker tajine. En dat is eigenlijk een couscous met groenten en vlees. En ja, dat maak ik gewoonlijk niet echt heel uitgebreid. Dus nu eten we dat wel vaker. En meestal in Ramadan eet je van dat soort kleine snacks ook erbij. Koekjes en dingen in bladerdeeg en zo.

[Warsha]Ja lekker.

[Jahneely]Ik eet wel andere dingen nu in Ramadan. Ja dat klopt.

[Warsha]Ja, ja. Dus het is eigenlijk ook heel veel eten. Ja, lekkere dingen eten.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Ja, mooi eigenlijk, Jahneely. Wat mis je eigenlijk nu in deze tijd? Als je kijkt los van corona. Wat mis je eigenlijk?

[Jahneely]Sporten. Ja. Ja, ik hou heel erg van sport. En ben ik ook heel actief mee, bezig. Alleen, ja nu kan ik wel weer buiten. Alleen het is wel heel erg anders. En allemaal afstand. Dat is best moeilijk met dansen en kickboks. Dus dat is wel heel erg jammer. Ja.

[Warsha]Zijn er ook eigenlijk dingen waar je juist blij van wordt in deze tijd?

[Jahneely]Soms vind ik het wel fijn thuis te zijn en even niet naar school. Alleen het is toch nog wel heel anders en een beetje raar.

[Warsha]Ja, mooi. Maak je er ook ergens zorgen om?

[Jahneely]Meer ook voor mijn opa en oma en zo. Die zijn natuurlijk best oud. Dat vind ik ook jammer want ik kan niet te vaak bij hun langs en knuffels geven. Ja, daar ben ik soms ook wel bang voor dat mensen in aanraking komen en zo. Daar maak ik me eigenlijk het meest zorgen over.

[Warsha]Ja, zie je je oma wel maar dan op afstand of ook echt helemaal niet meer?

[Jahneely]Ik zie mijn oma wel, alleen we kunnen bijvoorbeeld niet meer knuffelen en zo. Bij de ene oma kom ik wel gewoon binnen, alleen dan wel nog op afstand. Alleen echt bij de deur of achter het raam.

[Warsha]Ja. Ja, wel mooi dat het op die manier kan. Ja. Ja, mooi eigenlijk jouw verhaal. Ik heb eigenlijk nog wel een hele mooie vraag voor je. Als je alles uit de hele wereld mocht kiezen en je mocht het helemaal zelf doen, helemaal zelf bepalen, wat zou je het liefst willen doen?

[Jahneely]Als ik iets mocht bepalen?

[Warsha]Ja, helemaal zelf.

[Jahneely]Dat zou ik echt niet weten.

[Warsha]Heb je wensen bijvoorbeeld?

[Jahneely]Ja, ik wil later kinderen in armere landen helpen. En dan wil ik eten brengen en gewoon hun helpen. En gewoon ja, eigenlijk met die kinderen spelen. En gewoon een beetje blij maken. En ik wil later mijn eigen sportschool. Dus dat is ook mijn wens.

[Warsha]Oh wauw, super mooi! Ja, je hebt mooie wensen.

[Jahneely]Dank je wel.

[Warsha]En weet je ook wat je wil worden later? Nou ja, je eigen sportschool, hè?

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Ja, merk je ook wel, nu met Ramadan eet je veel meer dan normaal gesproken?

[Jahneely]Nou, met Ramadan word je maag een soort van kleiner. Dus altijd in de avond, dan echt naar paar dingen zit ik al vol. Dus bij het begin vond ik het wel raar, want dan at ik bijvoorbeeld wat fruit en dan zat ik gewoon al vol. En toen dacht ik ook echt, heuh, want ik had heel erg veel honger de hele tijd. En dan opeens eet ik echt maar heel weinig. Dus ik eet niet meer door Ramadan dat niet.

[Warsha]Nee, nee. Maar je maakt wel lekker speciale maaltijden. Dat is dan wel lekker om te eten en zo.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Ja, mooi. Ja, hoe zal het suikerfeest gaan straks? Heb je daar ideeën over?

[Jahneely]Nee, ik weet toch niet wat we gaan doen met suikerfeest. Maar het is wel anders omdat je nu natuurlijk ook niet meer met mensen kan. Dus ik weet niet echt hoe het eruit gaat zien.

[Warsha]Nee, dat is inderdaad nog wel een ding om over na te denken. En te kijken hoe je dat mag doen natuurlijk.

[Jahneely]Ja.

[Warsha]Nou, ik vond het erg leuk om je gesproken te hebben, Jahneely. En mooi om je verhaal te hebben gehoord. Dus dank je wel.

[Jahneely]U ook erg bedankt.

[Warsha]Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Je kunt mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Ook zou ik het heel erg lief vinden als je een berichtje achterlaat op iTunes. Of je kunt mij 5 sterren geven. Tot de volgende keer!

Luisteren kan ook via de volgende kanalen