26 maart 2020

#1 De ALLEREERSTE aflevering met Christina (7jr) – Tiktok en gymles

In deze allereerste aflevering ga ik samen met Christina in gesprek. Tijdens deze aflevering zitten we middenin de Corona virus periode en zijn de scholen al bijna 2 weken dicht. Christina vertelt hoe erg zij school mist of niet? Ze deelt haar ervaring, haar angst en zijn we benieuwd wat ze graag wil doen als deze periode voorbij is. Luister naar deze aflevering en laat weten wat je ervan vond.
26 maart 2020

#1 De ALLEREERSTE aflevering met Christina (7jr) – Tiktok en gymles

In deze allereerste aflevering ga ik samen met Christina in gesprek. Tijdens deze aflevering zitten we middenin de Corona virus periode en zijn de scholen al bijna 2 weken dicht. Christina vertelt hoe erg zij school mist of niet? Ze deelt haar ervaring, haar angst en zijn we benieuwd wat ze graag wil doen als deze periode voorbij is. Luister naar deze aflevering en laat weten wat je ervan vond.
podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

podcast girl
podcast boy

Over deze serie podcasts

rainbowline 2x

Mijn naam is Warsha. Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen.

Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Op die manier werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen en leert jouw kind over hoe hij of zij in elkaar zit.

In deze serie podcasts ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Geniet ervan!

 

Liefs, Warsha

Liever lezen dan luisteren?

[Warsha] Welkom bij de kindervreugde podcast. Dit is de allereerste aflevering.

We zitten nu midden in de coronacrisis en zijn de scholen inmiddels twee weken dicht.
En wat goed dat er zoveel aandacht gaat naar het lesgeven, structuur en dat de kinderen een schema hebben. Maar ik heb deze podcast met de kinderen en voor de kinderen gemaakt om op de hoogte te blijven hoe kinderen zich voelen en waar ze over nadenken, en welke emoties ze hebben. En om andere kinderen een hart onder de riem te steken, elkaar te troosten en te steunen in deze periode.

Het is altijd spannend om met kinderen in gesprek te gaan. Maar ook voor mij is dit enorm spannend geweest en vond ik het stiekem ook wel een beetje eng.

In deze aflevering ga ik met Christina in gesprek. Ik ken Christina al sinds haar geboorte. Want ik ben goed bevriend met haar moeder. Omdat ik haar sinds kleinsaf ken, was ik benieuwd hoe zij deze situatie beleeft.
Ze is nu 7 jaar en heb haar al de afgelopen jaren zien opgroeien. Tijdens deze aflevering neemt ze je mee in haar verhaal. Geniet ervan!

[Warsha] Welkom bij de kindervreugde podcast. Dit is de allereerste aflevering.

We zitten nu midden in de coronacrisis en zijn de scholen inmiddels twee weken dicht.

En wat goed dat er zoveel aandacht gaat naar het lesgeven, structuur en dat de kinderen een schema hebben. Maar ik heb deze podcast met de kinderen en voor de kinderen gemaakt om op de hoogte te blijven hoe kinderen zich voelen en waar ze over nadenken, en welke emoties ze hebben. En om andere kinderen een hart onder de riem te steken, elkaar te troosten en te steunen in deze periode.

Het is altijd spannend om met kinderen in gesprek te gaan. Maar ook voor mij is dit enorm spannend geweest en vond ik het stiekem ook wel een beetje eng.

In deze aflevering ga ik met Christina in gesprek. Ik ken Christina al sinds haar geboorte. Want ik ben goed bevriend met haar moeder. Omdat ik haar sinds kleinsaf ken, was ik benieuwd hoe zij deze situatie beleeft.

Ze is nu 7 jaar en heb haar al de afgelopen jaren zien opgroeien. Tijdens deze aflevering neemt ze je mee in haar verhaal. Geniet ervan!

Hey, welkom bij de kindervreugde podcast. Mijn naam is Warsha van kindervreugde en leuk dat je luistert.

Ik ben kindercoach en richt mij voornamelijk op kinderen uit multiculturele gezinnen. Samen met mij ontdekt jouw kind zijn eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden.

In deze podcast ga ik met verschillende kinderen in gesprek, deel ik inspiratie, ervaringen en talenten van de kinderen.

Bedankt voor het kijken!

Oh ja, nog even een klein bericht. Deze aflevering is via internet, dus op afstand opgenomen en hoor je af en toe andere geluiden tussendoor.

Hey, Christina, leuk dat je er bent.

[Christina]Dank je wel.

[Warsha]Ik vind het leuk dat je meedoet, maar eerst wil ik je, willen de luisteraars jou een beetje leren kennen. Want ja, ik ken jou al best wel lang, heel lang eigenlijk.

En zoals je weet werk ik eigenlijk met heel veel kinderen. En ik mis de kinderen nu, nu we een beetje binnen zitten. En ik vraag me toch eigenlijk af hoe het met hun gaat nu zij thuis zijn komen te zitten. En daarom heb ik je moeder gevraagd of ik met jou in gesprek mag gaan.

Heb je er zin in?

[Christina] Ja.

[Warsha]Is er nog iets dat jij mij wil vragen?

[Christina]Nee.

[Warsha]Nee? Oké. Oké, Christina, vertel eens iets over jezelf. Hoe oud je bent, waar je woont.

[Christina]Ik woon in Amsterdam en ik ben zeven jaar. En ik hou echt heel veel van buitenspelen.

[Warsha] Ja.

[Christina]En op de tv kijken. Netflix en TikTok maken.

[Warsha] Oké, leuk. Hoe vind je dat? Dat je nu eigenlijk niet meer buiten kan spelen? Want er is de afgelopen tijd al best wel veel veranderd. Er is nu een week voorbij, hè?

[Christina]Ja.

[Warsha]We zijn nu officieel een week binnen. Hoe is dat voor jou nu je eigenlijk niet naar buiten kan?

[Christina]Saai.

[Warsha]Wat vind je er saai aan?

[Christina]Dat ik niet kan buiten spelen. Dat ik mijn vrienden niet kan zien. Ja, dat is het.

[Warsha]En zijn er andere manieren om contact te houden met je vriendjes en vriendinnetjes?

[Christina]Ja, te bellen, te appen. Ja, dat is het.

[Warsha]Heb je een eigen telefoon?

[Christina]Ja.

[Warsha]Oh, wat goed. Dat je dan ook op die manier contact kan houden. Met jouw vriendjes en vriendinnetjes en je klasgenootjes natuurlijk. Ja. Ja, je hebt natuurlijk gemerkt dat er van alles is veranderd hè, zoals ik net zei.

[Christina]Ja.

[Warsha]Wil je daar iets over vertellen?

[Christina]Nee.

[Warsha]Hoe voelt dat voor jou?

[Christina]Niet zo leuk.

[Warsha]Nee, nee, ik kan me voorstellen. Want hoe vind je nou dat je nu niet naar school kan gaan?

[Christina]best leuk.

[Warsha]Oh echt?

[Christina]Ja.

[Warsha]Je vindt het niet erg dat je niet naar school hoeft te gaan?

[Christina]Nee.

[Warsha]Nee? En waarom vind je dat?

[Christina]Omdat ik vind school normaal niet zo veel leuk. Alleen als we gaan knutselen op de laatste dag, dan vind ik het wel leuk.

[Warsha]Ja? En de rest van de week niet.

[Christina]Nee.

[Warsha]En de laatste dag, dat is vrijdag, dus eigenlijk wil je alleen vrijdag naar school?

[Christina]Maandag en woensdag wil ik ook naar school.

[Warsha]Oké, en wat doe je dan op die dagen?

[Christina]Dan heb ik gymles.

[Warsha]Ja.

[Christina]En ik hou echt heel veel van gymmen.

[Warsha]Mooi

[Christina]En we hebben twee lieve meesters, dus dat vind ik wel leuk om met hun te gymmen.

[Warsha]Oké. Dus je houdt wel van beweging en spelen met andere?

[Christina]Ja

[Warsha]Echt samen zijn met andere mensen om je heen. Dat vind je wel fijn.

[Christina]Ja

[Warsha]Oké, mooi. Hey, vertel eens in welke groep zit je?

[Christina]In groep 4B.

[Warsha]Groep 4B? Wauw. Dus het is toch ook wel een wel belangrijke groep, eigenlijk zijn alle groepen wel belangrijk.

Want hoe gaan de lessen nu? Want je krijgt nu de lessen thuis.

[Christina]Ik vind ze normaal niet zo leuk, want normaal heb ik mijn beste vriendin naast me zitten, mijn twee beste vriendinnen zitten dan precies in hetzelfde groepje. Dus dat vind ik wel soms fijn als zij er ook bij mogen zijn. Dus ik vind het nu wel echt saai.

[Warsha]Maar ja, je kan ze wel bellen en appen toch?

[Christina]Ja

[Warsha]Maar het is toch anders hè, je kan niet samen spelen en, ja, echt leuke dingen doen. Het is echt alleen maar praten eigenlijk nu, hè?

[Christina]Ja.

[Warsha]Op de app. Want hoe gaan de lessen bij jou thuis? Hoe ziet dat eruit, zo’n dag?

[Christina]Nou, ik heb een boekje waar ik in kan lezen. Ik heb schriften gekregen van de juf. Dan kan ik een bladzijde soms maken en soms moet ik de twee bladzijdes maken. Met Schrijven moet ik een heel blad maken, maar dat vind ik niet zo erg met schrijven. Want aan elkaar schrijven kan best goed.

[Warsha]Ja? Mooi. Welke lessen krijg je nog meer? Want je vertelt net dat je heel erg van gym houdt en van bewegen. Hoe doe je dat nu thuis?

[Christina]Mijn meester die maakt video’s voor alle kinderen in onze klas.

Dan kunnen we kijken wat hij doet en dan moeten wij het na doen een uurtje.

[Warsha]Een uurtje? Dat is best lang, toch?

Normaal is de gym les toch wel iets korter op school, of niet? Of is dat hetzelfde?

[Christina]Ja, maar bij ons moeten we het normaal iets langer gymmen. Want als we een Pieten les hebben, dan moeten we best lang gymmen.

[Warsha]Pieten les?

[Christina]Dat vind ik wel leuk.

[Warsha]En wat is Pieten les

[Christina]Pieten les, dat is wat de Pieten allemaal doen, wat ze in de schoorsteen altijd zetten, dan kunnen we het soms na doen.

[Warsha]Ah, oké. Maar dat is alleen in december?

[Christina]Ja, soms doen we het ook gewoon.

[Warsha]Ja. Oh, wat leuk. Dan heb je gewoon Sinterklaas het hele jaar door eigenlijk. In de pieten lessen.

[Christina]Ja.

[Warsha]Ja? Oh, dat is wel leuk.

[Christina]Dat vinden alle kinderen wel leuk in onze klas.

[Warsha]Ja. Oké. En vind je het spannend dat je zo les krijgt thuis en les volgt?

[Christina]Nee.

[Warsha]Nee? Helemaal niet.

[Christina]Nee.

[Warsha]Oké, nou dat kan. Want hoe krijg je verder nog les? Heb je ook verder nog contact met de leerkrachten of met jouw leerkracht, jouw meester of jouw juf?

[Christina]Nee, eigenlijk niet. Alleen ik weet nog wel dat mijn juf vandaag een berichtje heeft gestuurd. Hallo kinderen, hoe gaat het met jullie? Dat weet ik nog wel.

[Warsha]Ja? Heb je daar ook op gereageerd?

[Christina]Ja, dat gaat mama nog doen.

[Warsha]Oké. Wel lief dat de juffrouw een berichtje stuurt, toch?

[Christina]Ja.

[Warsha]Oké. Hey, Christina, weet je eigenlijk wat het coronavirus is?

[Christina]Ja, dat is een soort virus, waardoor mensen heel erg ziek kunnen worden.

[Warsha]Ja.

[Christina]En Misschien gaan andere mensen hun besmetten dus dan blijven die mensen beter binnen maar, want anders krijgen ze ook misschien die ziekte.

[Warsha]Ja, want dat is dus de reden dat je niet naar school mag gaan en niet buiten mag zijn.

[Christina]Ja

[Warsha]Ja, ja. Want hoe voel je je over deze situatie? Hoe voelt dat voor jou?

[Christina]Soms ben ik wel bang. Soms moet ik… dan moeten we ergens naartoe en dan ben ik soms bang. Maar gelukkig gaan we dan met de auto. Want dan voel ik me wel wat veiliger in de auto.

[Warsha]Ja, want dan is de afstand groter.

J [Christina]a.

[Warsha]Ja, want als je buiten bent dan kom je toch een beetje dicht bij de mensen, Hé?

[Christina]Ja.

[Warsha]En ik weet dat jij een hond hebt, Blue. En die moeten jullie ook uitlaten natuurlijk.

[Christina]Ja, maar ik blijf dan gewoon normaal binnen en dan gaat mama met Blue lopen.

[Warsha]Ja. Kom je dan helemaal niet buiten of ga je af en toe wel mee?

[Christina]Soms, ik ben een keertje wel meegegaan, maar dat was het.

[Warsha]Ja. Wat vind je het spannend eigenlijk waar we in zitten, de situatie?

[Christina]Ja.

[Warsha]Wat vind je er spannend aan?

[Christina]Ja, dat ik… Ja, soms als ik mensen tegenkom, dan vind ik het wel echt heel spannend. Want je weet nooit of ze ziek zijn.

[Warsha]Ja.

[Christina]Dus ja, dat vind ik wel soms spannend.

[Warsha]Ja. Maar ben je dan eerder bang of ben je dan… Ben je dan nog extra voorzichtig?

[Christina]Alle twee.

[Warsha]Want wat maakt het dat je bang wordt?

[Christina]Ja dat weet ik dus niet.

[Warsha]Ben je bang dat je zelf ziek kan worden of dat je andere mensen ziek kunt maken?

[Christina]Ja, soms wel. En soms niet.

[Warsha]Maar je bent veel binnen, dus eigenlijk zal het niet gebeuren, toch?

[Christina]Nee.

[Warsha]Praten jullie er thuis over? Over dit virus?

[Christina]Nee. Nee, soms wil mijn moeder wel even luisteren naar het coronavirus, wat er allemaal gaat gebeuren. Maar dan ben ik gewoon boven met mijn zus, muziek aan het luisteren. Of dan spelen we gewoon een spel boven.

[Warsha]Ja. Dus je probeert er niet zoveel naar te luisteren eigenlijk?

[Christina]Soms wel, maar soms ben ik al vaak beneden.

[Warsha]Want heb je er vragen over denk je? Heb je er vragen over, waar je mee loopt?

[Christina]Nee.

[Warsha]Nee? En je hebt één zus?

[Christina]Ja. Ik heb eigenlijk twee zussen, maar eentje die is niet hier. Die woont niet hier.

[Warsha]Nee.

[Christina]Die woont ergens anders.

[Warsha]Oké. Hoe oud zijn ze?

[Christina]Mijn oudere zus die nog hier woont, die is 20. Maar ik weet niet meer hoe oud mijn andere zus is.

[Warsha]Oké, nou dat is niet erg.

[Christina]Ja…, 21 is ze.

[Warsha]21, oké. Want hoe ga je daarmee om? Want je zus is natuurlijk ook heel veel thuis.

[Christina]Ja.

[Warsha]Doen jullie meer leukere dingen dan normaal?

[Christina]Ja, we gingen cake bakken een keertje, toen de Voice Of Holland ging beginnen. En toen het was afgelopen gingen we lekker cake maken. Maar, mijn moeder was even weg. En mijn zus en ik gingen cake bakken, die had ze toen even in de oven gezet. En toen gingen we even naar boven. En toen was de cake klaar. Maar het was verbrand. Toen was er ook een klein beetje vuur.

[Warsha]Oh jeetje.

[Christina]Dat vond ik wel grappig.

[Warsha]Vond je dat grappig? Ja. Heb je de cake toen weggegooid?

[Christina]We hadden nog wel een stuk over. Het bovenste stuk was nog lekker. Maar het onderste stuk was niet zo lekker meer. En het stonk echt heel veel naar rook.

[Warsha]Oh jee. Dat is niet zo fijn op zich. Wat voor leuke dingen doe je nog meer met je zus? Behalve cake bakken en dat die ook verbrandt.

[Christina]Hij is één keer verbrand bij ons, maar voor de rest was het helemaal goed.

[Warsha]Oh gelukkig!

[Christina]Nou we spelen soms een spelletje met z’n drieën.

[Warsha]Wat voor spelletjes speel je? Of wat vind je leuk om te spelen met z’n drieën?

[Christina]Dat Elsa-spelletje die ik van jou heb gekregen. En nog andere soort spelletjes.

[Warsha]Oh, dat Monopoly-spel van Frozen?

[Christina]Ja. Daar had ik wel veel mee gewonnen.

[Warsha]Ja. Ja, je bent ook gewoon heel goed in spelletjes.

[Christina]Ik ben nog nooit, in mijn leven ben ik nog nooit laatste geweest.

[Warsha]Wauw!

[Christina]Ik ben nog maar tweede of eerste.

[Warsha]Ja? Dat is super goed hé.

[Christina]Maar met rennen, als het corona virus voorbij is, dan moeten we echt gaan sporten met de juf. En dan ga ik soms met jongens. Moet ik proberen dat ik de eerste ben te zijn? En dan ben ik ook normaal eerste. Dan zijn hun altijd laatste.

[Warsha]Oh wauw, wat goed van jou! Maar zijn er ook extra dingen die je met je zus alleen doet? Want zij is natuurlijk ook… Zij verveelt zich misschien ook wel een beetje, of niet?

[Christina]Ja, zij heeft ook nu een TikTok-account. Want ik had TikTok en mijn zus had een vriendin die had ook TikTok.

[Warsha]Hey, leg eens aan de luisteraars uit wat TikTok is.

[Christina]TikTok is zo een app waar je mee kan dansjes doen. Je kan naar mensen kijken hoe hun het doen en dan kan je ze nadoen. Dan kan je ze eigenlijk gaan posten. Je kan een privé-account hebben of gewoon geen privé-account. En ik heb normaal de privé-account. Want dat vind ik wel fijner. En ja, ik heb er nu al bijna 100 volgers.

[Warsha]Wauw!

[Christina]Volgens mij heb ik vandaag die 100 gehaald. Dus ja. En nu heeft zij ook TikTok, omdat ik had met mijn zus ook TikTok gemaakt. En toen ja. Toen had ik met mijn zus TikTok gemaakt. En toen had mijn zus gevraagd of mijn moeder ook mee zou doen. Het was ook een heel makkelijk dansje. Dus eigenlijk kan iedereen hem bijna.

[Warsha]Wat goed hé. Dus je zit nu wel meer op TikTok dan normaal?

[Christina]Ja, eigenlijk als ik op school ben dan zit ik in de ochtend normaal niet zo veel op TikTok omdat dan moet ik echt heel snel naar school toe. Dus dan heb ik nog geen tijd ervoor. Maar na school tijd kan ik nog wel even TikTok filmpjes maken. Maar ik ben ook heel vaak op TikTok omdat mijn vriendin zit ook op TikTok. En daar ben ik ook blij mee, want dan zie ik haar ook wel vaak.

[Warsha]Oké. Dus je bent lekker aan de TikTok?

[Christina]Ja, soms wel. En soms weer niet.

[Warsha]Maak je dan ook filmpjes met je zus?

[Christina]Ja, ik heb wel twee filmpjes met mijn zus gemaakt. Eén filmpje heb ik gewoon voor mezelf bewaard. Want mijn moeder wil niet dat ze op mijn account gezien wordt. Maar wel op mijn zus account.

Want mijn zus heeft niet te veel filmpjes. Dus ja, ze heeft eentje voor haarzelf en eentje gewoon gepost.

[Warsha] Leuk zeg! Ik ga ook even naar TikTok kijken. Nou wij hebben toen samen een TikTok, heel veel TikTok filmpjes gemaakt. Dat was best leuk om met jou te doen.

Wat mis je nu eigenlijk een beetje in deze tijd?

[Christina]Heel veel buitenspelen en barbecuen. Want dat deed ik ook met mijn twee vriendinnen altijd.

[Warsha]Ja.

[Christina]Gingen we altijd barbecuen. Bij de Albert Heijn heb je een normaal veldje en daar kun je, en gingen we altijd barbecuen.

[Warsha]Ja. Maar ja, het is nog wel een beetje koud buiten, maar dat kan straks ook weer veranderen natuurlijk. De zon schijnt wel.

[Christina]Ik weet nog wel een keertje ging mijn vriendin bij ons slapen en het was heel lekker weer. En toen hadden we een zwembad, want het was heel lekker weer. En ja, we hadden ook een zwembad gekregen van mijn opa. Toen dachten we dat het echt heel groot, was met die stokken er aan. Maar ja, ik vond het ook wel best fijn. Want ik wil normaal nooit zo’n groot zwembod. Daar hou ik soms niet zo veel van. En soms weer wel.

[Warsha]Ja?

[Christina]Want soms heb ik het echt koud. En dan moet ik precies hier onder water blijven. Dan heb ik het lekker warm, dan is het heet water. En als ik eruit ga, dan gaan we eten, dan heb ik het echt heel koud.

[Warsha]Ja. Ja, dat is nog even afwachten.

[Christina]Ja.

[Warsha]Hoe dat straks gaat als je weer in het zwembad mag.

[Christina]We hebben nu het zwembad weggehaald, want dan kon mijn hond ook wel wat spelen in de tuin.

[Warsha]Oh ja.

[Christina]Het voelt ook wel heel fijn, normaal. Dan ging ze er altijd onder staan en dan moest ik het altijd op haar gooien. Of dan ging ze wegrennen, dan moest ik achter haar aanrennen met een emmer. En dan moest ik het op haar gooien.

[Warsha]Wat leuk. Is er bij jullie thuis veel veranderd? Nu dit allemaal is gebeurd. Waar we nu in zitten.

[Christina]Nee.

[Warsha]Nee?

[Christina]Alleen de plantjes groeien weer bij ons, en dat was het.

[Warsha]Ja.

[Christina]En we hebben nog wat aardbeitjes in de tuin, die komen ook weer groeien.

[Warsha]Oh, wat lekker!

Wat zou je graag anders willen? Wat zou je doen als corona de virus weer weg is? Als het voorbij is? Wat zou jij als eerste willen doen?

[Christina]Naar Centerparks gaan. Mijn lievelingszwembad. Hopelijk kan ik dan, als ik me A (zwemdiploma) heb gekregen, hopelijk kan ik dan in een nieuwste glijbaan gaan. Want eerst ging ik altijd met mijn moeders vriendin, of ik ging gewoon zelf met mama erin. Ja, soms was het wel leuk om even. Want het was ook lekker warm water en ‘s avonds kon je ook gaan. Maar niet heel erg ’s avonds. Want toen was het lekker warm. En er was ook een dubbelpad. Daar hou ik wel heel veel van. Soms ga ik er gewoon naartoe. Maar als het een groot ding is, dan het is een heel groot zwembad en dan komen er soms ook golven. Dat vind ik wel leuk. Maar dan ga ik met mama in het diepe en dan gaan we altijd zwemmen in die golven. Dat vind ik wel het leukste.

[Warsha]Ja. Wat leuk allemaal. Dus dat is eigenlijk het eerste wat je zou doen als alles weer normaal is eigenlijk.

[Christina]Ja.

[Warsha]Want zijn er ook dingen waar je juist wel blij van wordt in deze tijd? Omdat we nu veel binnen zijn.

[Christina]Nee, eigenlijk niet.

[Warsha]Word je nergens blij van?

[Christina]Soms wel.

[Warsha]Nou, je hoeft niet naar school.

[Christina]Ja, dat ben ik wel blij mee. Maar soms vind ik gewoon… Deze dagen heb ik het echt heel erg saai. En dan kijk ik normaal maar tv.

[Warsha]Wat kijk je op tv? Wat kijk je graag op tv?

[Christina]Netflix en Nickelodeon. Ja, dat zijn de twee dingen waar ik heel veel graag van hou. Als ik niet blij word, dan kijk ik soms ook gewoon Netflix.

[Warsha]Ja, leuk. Heb je tips voor de luisteraars wat ze op Netflix kunnen kijken?

[Christina]Ik heb een serie met mijn moeder gekeken. En dat was ook een hele leuke. Die serie heet Go. Want een meisje, Mia, die wou echt heel graag naar een school en ze mocht daar niet van haar peetmoeder maar toch mocht ze gaan ja, dat is wel de leukste serie die ik ooit heb gekeken. Familie, even kijken, ik heb vandaag ook nog een nieuwe serie die vind ik ook leuk, want die heb ik ook al heel lang gekeken

[Warsha]Hoe heet die serie?

[Christina]Eens kijken. Ik weet niet meer hoe die serie heet maar ik vind het wel echt een hele moeilijke naam.

Maar ik kijk het wel vandaag weer. Dat vind ik wel even het leukste.

[Warsha]Ja, dus je zit ook heel veel op Netflix nu? Zit je daar nu normaal meer op dan eigenlijk op de andere dagen? Toen het er nog niet was?

[Christina]Ja, met mijn vriendinnen ging ik wel altijd Netflix kijken, of gingen we muziek luisteren.

[Warsha]Ja, je was eerst buiten hé natuurlijk.

[Christina]Ja, toen had ik al mijn vriendinnen nog. Maar ik heb één beste vriendin en die woont naast me met een echt heel groot huis. Dat is wel mijn allerbeste vriendin. Want die kwam altijd bij ons spelen. Wanneer we gingen buiten spelen, mocht ze altijd bij ons spelen. Want het was avond, dus dan mocht ze even bij ons spelen. Toen we naar de IKEA gingen samen, gingen we spelen en toen gingen we…

[Warsha]In de IKEA Ballenbak?

[Christina]Ja, en toen mocht ze nog bij ons even spelen. En dat vind ik echt heel leuk, want… Ja, we zijn eigenlijk soms echt hele goede vloggers, maar… Ik wil je het normaal niet op YouTube zetten, want ja, ik kan nog een account maken op YouTube. Met mijn neef DS. Die gaat dan een YouTube account voor me maken. En dan… Ja, en dan heb ik een account en dan gaan we samen met ons vloggen ermee.

[Warsha]Zo, leuk!

[Christina]Want dat is wel wat wij altijd bij ons doen als ze bij ons komt. Dan gaan we altijd spelen met elkaar en dan pakt zij de camera op een telefoon en ja dan gaan we vloggen.

[Warsha]En waar vloggen jullie over? Wat voor filmpjes maak je dan?

[Christina]Als we gaan buiten spelen, als we in de tuin gaan zwemmen samen. Soms maken we ook TikTok filmpjes samen. En dat mis ik nu ook heel erg veel. Dus dat is mijn allerbeste vriendin. Ik heb ook een buurjongen die vind ik soms ook lief. Gisteren ben ik nog naar buiten gegaan, maar met een mondkapje. En dan ja, want hij mocht niet binnenkomen omdat mijn moeder was aan het werk. Dus dan gingen we even buiten spelen.

[Warsha]Ja. Leuk. Dus je ging wel buiten spelen, maar met een mondkapje op?

[Christina]Ja, eigenlijk was niemand bijna buiten dus ik kon ook het mondkapje afhalen want niemand was eigelijk naar buiten. Alleen wij.

[Warsha]Hoe voelde dat voor jou zo’n mondkapje opdoen?

[Christina]Niet zo verfrissend.

[Warsha]Nee. Je bent het niet gewend hè natuurlijk.

[Christina]Nee, maar ik ben wel… gisteren ben ik voor de deur gaan kruiten. En ja, dat waren mijn nieuwste krijten, die had ik al heel erg lang. En ja, toen ik al de eerste keer een hartje ging kleuren, was die al kapot gebroken.

[Warsha]Oh jeetje. Ja. Heb je nu wel nog krijtjes over of helemaal niet meer?

[Christina]Ik heb nog heel veel krijtjes en die zitten daar bij de keuken.

[Warsha]Oké, dus je kan wel nog weer leuke tekeningen maken toch?

[Christina]Ja, ik kan nog tekenen in de tuin, maar dat doe ik liever niet.

[Warsha]Nee…? waarom niet?

[Christina]Omdat mijn hond, die is daar aan het graven en aan het poepjes gaan laten daar. En dat wil ik heel graag niet daar. En hij gaat ze, als ik ga tekenen… dan gaat ze dat ook doen, erop. En dat vind ik dus niet fijn. Maar als ik daarvoor ga tekenen, dan doet ze dat nooit. Alleen op het grasveld.

[Warsha]Ja. En ga je dan nog vaak naar buiten denk je met mondkapje op? Of probeer je toch echt meer binnen te blijven?

[Christina]Ik probeer soms wel binnen te blijven. Want ik heb een vriendin en die mocht bij ons slapen. Want ze was ook jaloers omdat mijn vriendin… die had haar nichtjes. Die mocht bij ons slapen. En toen was ze jaloers en toen had ze gevraagd of ze bij ons kon slapen. Maar ik vond dat soms niet zo fijn

[Warsha]Is dat de vriendin die naast jou woont?

[Christina]Nee. Die houdt nooit zo veel. Want hij mag niet meer naar buiten door het virus.

[Warsha]Ah, oké. Ja. Ja, iedereen… Ja?

[Christina]Maar gisteren… heb ik haar nog wel gezien. Ging ze fietsen. Toen heb ik haar tenminste nog wel gezien. Ze had ook gevraagd of ze mocht buitenspelen, maar het mocht niet.

[Warsha]Nee. Elke vader en moeder staat er natuurlijk anders in. En, zij bepalen natuurlijk of hun kind naar buiten mag. Het is ook anders voor die kinderen natuurlijk, heel erg wennen dat ze binnen moeten blijven.

Heb je nog leuke tips om binnen te spelen?

We gaan allemaal TikTok filmpjes maken.

[Christina]Ik doe TikTok filmpjes heel vaak, maar dat is ook een tip. Je kan gaan tekenen. Dan denk je niet zo veel aan. Je kan knutselen.

[Warsha]Mooi.

[Christina]Dat heb ik ook gedaan.

[Warsha]Wat heb je geknutseld?

[Christina] Ik heb een hartje geknutseld, maar ik weet niet waar die is, of Blue heeft hem kapot gemaakt.

[Warsha]Oké, dan gaan we afronden. Ik vond het heel erg leuk om je gesproken te hebben, Christina. Heb je nog vragen aan mij?

[Christina]Ja. Hoe gaat het? Ja, het gaat wel goed.

[Warsha]Ik ben ook veel binnen. Ik ga eigenlijk alleen naar buiten als ik… ..ja, boodschappen moet doen.

[Christina]Als mijn moeder ook… Als mijn moeder boodschappen gaat doen, dan mag ik normaal niet mee. Maar dat vind ik soms niet leuk en soms vind ik het wel leuk. Ja. Maar als ik het vraag of een snoepje mag, dan neemt ze de verkeerde. En soms neemt ze wel de goede.

[Warsha]Ja. Wat voor snoepjes eet je graag?

[Christina]Alcohol drop de zure, chocola, kauwgom. Ja, dat is het.

[Warsha]Oké. Ja, ik hou ook wel van snoep, maar ik probeer het iets minder te doen. Ik merk wel dat ik meer ga eten nu ik binnen ben. Heb jij dat ook?

[Christina]Soms wil ik gewoon snoep eten. En soms heb ik geen zin om snoep te eten. Dan pak ik mijn… Dan maak ik maar mijn eigen broodje.

[Warsha]Ja. Wat goed, je kan lekker je eigen brood smaken. Oké, we gaan deze podcast afronden. Of dit gesprek. Ik wil je heel erg bedanken. Dat ik jou vragen mocht stellen over hoe het nu allemaal gaat.

En dat je met jouw verhaal ook andere kinderen kan inspireren om te vertellen wat jouw ervaringen zijn, wat jij allemaal doet. En misschien hebben ze wel gewoon ook heel veel aan jouw tips natuurlijk.

Bedankt voor het beluisteren van deze podcast. Ik hoop dat je genoten hebt. Ook kun je mij volgen via Kindervreugde op Instagram en Facebook. Het is ook lief als je een bericht zou kunnen achterlaten op Itunes of dat je mij 5 sterren geeft.

Luisteren kan ook via de volgende kanalen